Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара змусить понервувати? Що буде з валютою до кінця літа

Економіст пояснив, що відбуватиметься на валютному ринку до кінця літа та що може вплинути на зміну курсу долара

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом літа можуть відбутися певні події, які змусять курс долара зрушити з місця

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На валютному ринку спостерігаються коливання курсу долара в межах раніше встановленого коридору, а саме 37-38 гривень. До кінця літа курсові показники іноземної валюти можуть залишитися на цьому ж рівні, але не виключено, що на їх зміну не вплинуть певні події.

Про це сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Що буде з курсом долара до кінця літа?


За словами експерта, на курсові коливання долара протягом поточного літа можуть впливати три фактори:

  • повернення до ринкового курсоутворення;
  • зміна ситуації на фронті;
  • надходження грошової допомоги від міжнародних партнерів.

Повернення до плаваючого курсу долара

З точки зору Національного банку, в Україні задекларована ідея повернення до ринкового курсоутворення, тобто відмовитися від фіксованого курсу, як зараз, та перейти до того, аби цей курс формувала біржа.

Тобто, якщо це станеться протягом літа, звичайно, курс буде змінюватися. В перший тиждень після переходу до ринкового курсоутворення буде спостерігатися певна динаміка курсових коливань вниз та вгору.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Ситуація на фронті

Якщо відбудуться значні зміни на фронті, пов'язані з українським контрнаступом, та спостерігатимуться успіхи або інші результати, то у такому випадку можливі відчутні зміни курсу в обидва напрямки, в залежності від результатів.

Грошова допомога від міжнародних партнерів

Наразі немає передумов для того, аби протягом літа раптово міжнародні партнери припинили надавати грошову допомогу. Загалом в нашій країні знаходиться достатня кількість іноземної валюти, коштом якої можна буде певний час стримувати зріст курсу у разі непередбачуваних обставин.

Тому, з точки зору зовнішніх чинників, все буде стабільно, а з точки зору війни та дій НБУ — все залежить від того коли це станеться та які будуть результати, – зазначив експерт.

Чи варто зараз зберігати заощадження в доларах?


Олексій Плотніков зазначив, що насправді зараз немає якихось перешкод для того, аби частину заощаджень тримати у гривні, а частину у доларах. За його словами, більшу частину заощаджень потрібно тримати у тій валюті, яка буде витрачатися, щоб потім не потрібно було шукати обмінні пункти з найвигіднішим курсом.

Раніше ми розповідали, що буде з курсом долара до кінця червня. Також ми писали, як і чому може зміниться торговельна політика України. Більше про курс долара в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.