Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не долари, а євро: як і чому незабаром зміниться торговельна політика України

Водночас увесь потенціал торгівлі з європейськими країнами наша країна зможе реалізувати лише після перемоги у війні

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В НБУ вважають, що українська економіка продовжує мігрувати в єврозону

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна усе активніше використовує євро у торговельних розрахунків. При чому цей процес розпочався ще до того, як наша країна почала претендувати на членство в Європейському Союзі.

Про це заявила перший заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова.

За її словами, навіть зараз українська економіка продовжує мігрувати в єврозону. Усе тому, що Україна перебуває в єврозоні географічно.

"Це для нас ближче, це для нас зрозуміло, це логістично нам зручно, тому економіка з точки зору торговельних операцій туди вже мігрує і буде мігрувати", – розповіла вона.

Отже, на думку Катерини Рожкової, в України є великий потенціал торгівлі з країнами Європейського Союзу, який можна буде реалізувати вже після перемоги у війні з Росією.

Що буде з гривнею після вступу України в ЄС

Як відомо, Україна збирається стати невід'ємною частиною європейської спільноти у найближчі декілька років. Але, на думку заступника голови НБУ Сергія Ніколайчука, навіть після цього державі не варто обмежувати автономність своєї монетарної політики.

Для України власна валюта та автономна монетарна політика – швидше благо, ніж недолік. Хоча після 2014 року були думки, що Україні потрібно передати свою монетарну політику на аутсорсинг, зафіксувати обмінний курс, а в ідеалі взагалі перейти на євро.

"Але з того часу у нас відбувся значний прогрес в інституційній спроможності центрального банку", – підкреслив Сергій Ніколайчук.

Що зміниться на валютному ринку у 2023 році

НБУ наразі працює над стратегією валютної лібералізації. Тобто, влітку має відбутися перехід до елементів ринкового курсоутворення. Втім про відмову від фіксованого курсу наразі не йдеться, хоча регулятор не відмовляється від такого плану у майбутньому.

"От зараз у нас відбувається якраз активна фаза консультацій, тож залишилося не так довго чекати для того, щоб я міг дати чітку відповідь на запитання "Коли?", — пояснив голова Нацбанку Андрій Пишний.

Раніше ми розповідали, у якій валюті громадянам ліпше не зберігати свої гроші. Також нагадаємо, чому українцям потрібно перейти на розрахунки у гривні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.