Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара може потішити? Як змінилися показники на чорному ринку 3 лютого

Розповідаємо, за скільки можна купити й продати іноземну валюту на чорному ринку у п'ятницю, 3 лютого

Фото: Pro Гроші, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що відбувається з валютою на чорному ринку у п'ятницю, 3 лютого

Фото: Pro Гроші, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара на чорному ринку знову оновився, на цей раз вартість валюти значно зменшилася.

Про це свідчать дані Мінфін.

Курс долара на чорному ринку

Протягом тижня 30 січня – 3 лютого показники курсу долара стрімко почали падати. У понеділок, 30 січня, купити валюту можна було за 40,40 грн, а продати – за 40,53 грн.

Станом на 3 лютого 10:40 показники курсу долара на чорному ринку такі:

  • купівля – 40,02 грн/дол. (-0,38 грн);
  • продаж – 40,20 грн/дол. (-0,33 грн).

Курс євро на чорному ринку

Вартість євро також змінилася, але не так суттєво:

  • купівля – 43,40 грн/євро (-0,10 грн);
  • продаж – 43,60 грн/євро (-0,05 грн).

Що буде з курсом долара у лютому

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко у коментарі сайту Pro Гроші зазначив, що курс долара в Україні у лютому буде стабільним, хоча й протягом місяця може зазнати незначних коливань.

Протягом місяця можна очікувати на незначні короткотермінові валютні коливання – на прикладі першої декади січня. Однак такі "хвилі" будуть більш ситуативними, а не системними, – каже експерт.

Також він зазначив, що наразі є всі підстави вважати, що курс американської валюти в лютому утримається в межах 40-41 грн/дол.

Чи повернеться НБУ до плаваючого курсу

Директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський пояснив, що наразі у центробанку не бачать причин для повернення до плаваючого курсу.

"Це (повернення до плаваючого курсу, – ред.) станеться тоді, коли валютний ринок матиме більше можливостей для самозбалансування і пошуку рівноваги, коли буде альтернативний якір для стабілізації очікувань", – пояснили в НБУ.

Там переконані, що в умовах суттєвого дефіциту держбюджету фіксація курсу має більше переваг з огляду на те, що вона дозволяє зберігати ситуацію контрольованою. При цьому важливо не проґавити момент, коли ситуація докорінно зміниться, і фіксований обмінний курс буде більше шкодити, а дисбаланси почнуть накопичуватися.

Раніше ми розповідали, яку нову валюту хочуть випустити. Також ми писали, як курс долара впливає на ринок нерухомості. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.