Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара в житті кожного: як валюта впливає на фінансовий стан українців

Курсові коливання іноземної валюти так чи інакше мають певний вплив на життя населення

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара має прямий вплив на фінансовий стан населення, адже від нього залежать споживчі ціни

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Майже щодня курс долара на валютному ринку оновлює свої показники. Проте, це не просто цифри на фінансових графіках, а ще й відображення нашої реальної економічної ситуації. Зараз курс іноземної валюти став невіддільною частиною життя пересічних громадян, адже, якщо здорожчає долар, то потрібно буде готуватися до зниження купівельної спроможності населення.

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков розповів журналісту Pro Гроші, яку роль відіграє курс долара в житті кожного українця.

Зміст
1.Як коливання іноземної валюти впливають на фінансовий стан українців
2.Вплив іноземної валюти на споживчі ціни
3.Чи залежить заробіток українців від курсу долара
4.Чому при підвищенні зарплати людині все одно доводиться себе обмежувати
5.Чи адекватне зараз в Україні співвідношення зарплат та цін
6.Залежність пересічних громадян від курсу долара
7.Чому в країнах Євросоюзу рівень життя населення дещо вищий, ніж в Україні
8.Що потрібно для того, аби українці фінансово почали жити краще
9.Чи покращиться фінансовий стан населення, якщо Україна стане членом ЄС

Як коливання іноземної валюти впливають на фінансовий стан українців


Найголовнішим фактором є те, що курс долара напряму впливає на внутрішні споживчі ціни. Це пов'язано з тим, що на ринку зараз більшість товарів – імпортні, тому це займає найбільшу й питому вагу.

Якщо іноземна валюта дорожчає, то зростають споживчі ціни, відповідно, купівельна спроможність громадян падає. Тому, з цієї точки зору, тут є така пряма залежність між тим, що відбувається на валютному ринку, та фінансовим станом населення.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

При цьому в Україні є певна специфіка, коли іноземна валюта дешевшає, то ціни на товари та послуги залишаються на тому ж самому рівні, що й під час здорожчання долара.

Вплив іноземної валюти на споживчі ціни


Курс долара має вплив на ціноутворення через те, що імпортна складова є практично в будь-якій продукції. Це найбільш яскраво відображається через пальне, позаяк воно в Україні на 100% імпортне.

Відповідно, коли дорожчає іноземна валюта, то зростають й ціни на пальне, складова якого зараз є в будь-якому виробництві місцевої продукції, – каже експерт.

Чи залежить заробіток українців від курсу долара


На заробіток громадян курс іноземної валюти впливає дещо меншою мірою. Якщо заробітна плата визначена, наприклад, в іноземних компаніях в доларах, але виплачується в гривні за встановленим курсом – це одна ситуація, де працівники, умовно, нічого не втрачають.

А в іншій ситуації коливання іноземної валюти впливають на заробіток лише через внутрішні ціни. Тому що потрібно платити більше при здорожчанні продуктів, а сам заробіток фактично знецінюється, якщо курс долара йде вгору.

Чому при підвищенні зарплати людині все одно доводиться себе обмежувати


В Україні є два види заробітних плат – номінальна та реальна:

  • номінальна – це просто фактична сума, яку виплачують працівнику, наприклад, вчора це було 10 000 грн, сьогодні – 12 000 грн тощо;
  • реальна – це сукупність товарів й послуг, які можна купити на цю заробітну плату. Може виявитися так, що ціни зросли настільки, що підвищення зарплати навіть не відчувається.

Умовно, людина, що при старій зарплаті не могла собі дозволити більше товарів або послуг купити, що при новій не може. Тобто, на той споживчий кошик, який хочеться купити, навряд чи вистачить грошей.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Чи адекватне зараз в Україні співвідношення зарплат та цін


Очевидно, що це співвідношення в нашій країні не є нормальним, адже немає індексації заробітних плат, немає запобіжних заходів щодо інфляції, навіть відсотки по депозитах нижчі, ніж нинішні параметри інфляції.

Якщо віднести гроші в банк, вони там лежатимуть деякий час й врешті-решт людина отримає ці гроші з якимось приростом, але він все одно буде менший, ніж показники інфляції. Тому, з точки зору вітчизняних умов, у нас реальна заробітна плата вона скоріш знижується, ніж зростає, – зазначив економіст.

Залежність пересічних громадян від курсу долара


Знову ж таки, насамперед це стосується зростання внутрішніх споживчих цін, адже купівельна спроможність населення знижується й таким чином люди залежні від курсу долара. Тобто, якщо іноземна валюта буде дорожчати, то громадяни на свою зарплату купуватимуть менше продуктів, ніж раніше.

Також громадяни залежні від іноземної валюти в розрізі заощаджень. Наприклад, хтось зберігає вільні гроші в доларах, тож, якщо в якийсь момент потрібно буде обміняти долари на гривні, то це залежатиме від конкретного курсу. А він не завжди може бути вигідним для українців. А щодо інших параметрів, то особливої залежності я не бачу.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Чому в країнах Євросоюзу рівень життя населення дещо вищий, ніж в Україні


Що стосується купівельної спроможності населення, то там діють стандарти Євросоюзу, відповідні соціальні нормативи, там є реальний прожитковий мінімум тощо.

Також важливо, що там є гідне пенсійне забезпечення, яке дозволяє пенсіонерам подорожувати, а не жити від пенсії до пенсії та відкладати гроші на їжу. Тобто, соціальна політика країн ЄС досить сильна, порівняно з нашою.

Що потрібно для того, аби українці фінансово почали жити краще


Це питання більш риторичне, тому що за умов війни це навряд чи реально здійснити. А вже після її закінчення потрібно відроджувати національну економіку, зробити так, щоб наповнювався державний бюджет, щоб була відповідна пенсійна система, щоб держава підтримувала тих, хто не може працювати тощо, – наголосив експерт.

Тобто, соціальна політика потребує навіть не перебудови, а переосмислення. Треба подивитися, що потрібно зробити, аби дійти до тих соціальних стандартів та нормативів ЄС. Це потребує дуже багато роботи, але, на жаль, реальні кроки можливі лише після закінчення війни.

Чи покращиться фінансовий стан населення, якщо Україна стане членом ЄС


Якщо Україна стане членом ЄС, ми зможемо отримувати допомогу від інших країн. Держави, які готові інвестувати, будуть більш охоче вкладати гроші в країну, яка є членом Євросоюзу. Тому в Україну підуть гроші, підприємці, технології тощо.

Якщо все це здійсниться, то люди зможуть розраховувати на адекватне співвідношення заробітних плат та цін, їм не доведеться суворо себе в чомусь обмежувати, й найважливіше – вони отримають гідне пенсійне забезпечення в майбутньому.

Раніше ми розповідали, коли в Україні настане економічна стабільність. Також ми писали, який курс долара був би оптимальним для українців у 2023 році. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.