Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара зрушить з "мертвої точки"? Чого очікувати українцям наступного тижня

Разом з експертом розібралися, в якому стані знаходитиметься іноземна валюта протягом наступного тижня, 17-23 липня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі є передумови для того, аби курс долара почав рухатися вгору

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом поточного тижня курс долара на валютному ринку не демонстрував якихось суттєвих "стрибків". Однак, чи залишиться іноземна валюта у такому ж більш-менш стабільному стані наступного тижня, 17-23 липня, незрозуміло, адже очікується нове зростання цін на пальне.

Про це сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Що буде з курсом долара наступного тижня?


За словами експерта, протягом наступного тижня курс долара може не продемонструвати свій рух в ту чи іншу сторону, але при цьому фактори ризику здорожчання іноземної валюти дещо збільшилися. Це пов'язано з поступовим зростанням цін на пальне, з підвищенням тарифів тощо.

Але впевнено сказати, що саме наступного тижня він почне рухатися, я не можу, тому що минулий тиждень показав, що особливих змін там не було.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Економіст зазначив, що наразі ціни на пальне ще не зіграли свою роль у здорожчанні долара, але вони обов'язково це зроблять. Просто поки що незрозуміло, коли саме це станеться.

Можливо, через тиждень буде ще більше дорожчати пальне, тому що очікується закупівля товару за тарифами з новим акцизом й, скоріш за все, це призведе до того, що буде рухатися долар.

Поки що я можу сказати, що фактори, які обумовлюють здорожчання долара, більші, ніж були навіть в перший тиждень липня, – зазначив експерт.

Що буде з валютою до кінця літа?


Олексій Плотніков пояснив, що на курсові коливання долара протягом літа можуть впливати три фактори:

  • повернення до ринкового курсоутворення;
  • зміна ситуації на фронті;
  • надходження грошової допомоги від міжнародних партнерів.

Повернення до плаваючого курсу долара

З точки зору Національного банку, в Україні задекларована ідея повернення до ринкового курсоутворення, тобто відмовитися від фіксованого курсу, як зараз, та перейти до того, аби цей курс формувала біржа.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Тобто, якщо це станеться протягом літа, звичайно, курс буде змінюватися. В перший тиждень після переходу до ринкового курсоутворення буде спостерігатися певна динаміка курсових коливань вниз та вгору.

Раніше ми розповідали, чи є комісія за обмін валют в інших країнах. Також ми писали, що буде з курсом долара до кінця липня. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.