Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чекати залишилося недовго? Коли в Україні настане економічна стабільність

Експерт розповів, що є одразу три можливих сценарії розвитку подій, які будуть в країні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На ситуацію впливають чимало чинників

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже понад рік триває повномасштабна війна, а тому наразі певної економічної стабільності в країні немає. Однак в майбутньому є три сценарії розвитку подій.

Про це в коментарі сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Прогнози щодо економічної стабільності та доходів населення

Загалом наразі існує три сценарії, які можуть розвиватися. Однак всі вони залежать від кількох чинників, а саме:

  • подій на фронті;

  • зовнішньої грошової допомоги;

  • курсу гривні до іноземних валют тощо.

Оптимістичний прогноз. У цьому випадку війна має закінчитися до кінця 2023 року. Після цього розпочнеться відбудова, з'явиться трамплін для інвестицій за межі України, побільшає кількість робочих місць, а завдяки цьому до країни повернуться громадяни, які зараз знаходяться в інших країнах.

Реалістичний прогноз. Війна завершиться у першій половині 2024 року. Потім, як і в першому варіанті, буде відбудова країни, надходження іноземної валюти, повернення українців додому тощо.

Песимістичний прогноз. Такий сценарій можливий лише у тому випадку, якщо буде незрозуміло, коли закінчиться війна в Україні, чи захочуть й надалі нам допомагати міжнародні партнери, що буде з робочими місцями та виплатами.

Всі інші чинники, окрім війни, залежатимуть від країни та від людей, говорить експерт.

Важливо те, як ми будемо йти, за якою програмою, як будемо залучати іноземних інвесторів, хто буде нам допомагати тощо. Всі сценарії, окрім фактора війни, залежатимуть від того, як країна обере свій шлях, – зазначив економіст.

Які навички допоможуть вам стати успішними вже за кілька років

Раніше ми вже розповідали, якщо ви маєте якісь вміння, то варто їх розвивати прямо зараз. Адже колись вони вас точно зроблять успішними. Наприклад, досить важливим може бути саме планування.

Стандартна фраза, але скажу: "Якщо ми не знаємо нашого шляху, то куди ми прийдемо?". Суть даної навички — це можливість спрогнозувати наші цілі (як фінансові, так і особисті), можливість прописати дії та можливість оцінити реалістичність планів та бажань на майбутнє, – говорить фінансова планерка Ульяна Гринчевська.

Як розвивати навичку "планування"

Для початку варто прописати:

  • що б ви хотіли завтра зробити;
  • які плани на місяць;
  • що ви мрієте зробити за рік.

Регулярне і детальне фіксування побажань допоможе зосередитися на важливих для вас цілях. Детальніше про інші навички ви можете прочитати у нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші вже пояснював, як навчити дитину фінансовій грамотності. Також ми повідомляли, як змінились фінансові звички українців під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.