Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара тримав у постійній напрузі – що було з валютним ринком цього тижня

Розповідаємо, які "валютні гойдалки" влаштовував долар цього тижня, з 28 серпня по 3 вересня

Фото: Pexels, УНІАН, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Курс долара не стояв на місці та змінювався протягом тижня

Фото: Pexels, УНІАН, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Наприкінці серпня курс американської валюти почав демонструвати тенденцію до зниження і в новий місяць увійшов зі значно меншими показниками. Причому це стосується як чорного ринку, так і банківських установ із обмінниками. Це підтверджує тренд до влаштування "валютних гойдалок", традиційних для перехідного періоду між сезонами.

Сайт Pro Гроші розповідає, які зміни відбувалися з доларом упродовж тижня, що минає – з 28 серпня по 3 вересня.

Що було з доларом у банках України

Пікова місячна вартість американської валюти припала на 27 серпня, а вже наступного дня, у понеділок, курс змінив рух показників у бік зниження. Українці могли купити долар в банках на 10 копійок дешевше, а продати фінустановам за ціну, меншу на 15 копійок. Середні банківські показники першого дня тижня були такими:

  • купівля – 37,85 грн/дол.;
  • продаж – 38,50 грн/дол.

Впродовж семи днів відбувався стабільний рух до пониження: 30 серпня зафіксувалися значення 37,55 грн/дол. (купівля) та 38,20 грн/дол. (продаж). Відтоді кореляції майже не спостерігалося, курс змінювався в межах кількох копійок. Станом на 3 вересня банки встановили такі показники:

  • купівля – 37,50 грн/дол.;
  • продаж – 38,15 грн/дол.

Отже в тижневому діапазоні долар впав на 15 копійок. Придбати його українці можуть на 35 копійок дешевше.

Коливання курсу долара в банках за тиждень
Коливання курсу долара в банках за тиждень
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Що відбувалося з доларом в обмінниках

Новий тиждень розпочався для долара з різкого падіння, чим здивував наших громадян: за день курс впав на 42 копійки (купівля) та на 37 копійок (продаж). З 29 по 31 серпня валюта знову набирала обертів і подорожчала на 10 і 5 копійок відповідно. Відтоді до кінця тижня вона демонструвала поступове зниження показників і станом на 3 вересня в обмінниках такі значення:

  • купівля – 37,70 грн/дол.;
  • продаж – 37,86 грн/дол.

Тижневий рух курсу долара в обмінниках
Тижневий рух курсу долара в обмінниках
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Курс долара на чорному ринку

Там склалася схожа ситуація. Тиждень почався з падіння курсу – мінус 17 копійок для купівлі та продажу. Протягом кількох днів відбувалися коливання: в останній день літа показники іноземної валюти виросли, але зовсім мало. Потім, перетнувши середину тижня, долар знову почав дешевшати. 1 вересня він коштував 37,95 грн/дол. (купівля) та 38,00 грн/дол. (продаж). До неділі значення впали ще більше:

  • купівля – 37,80 грн/дол.;
  • продаж – 37,90 грн/дол.

Чого чекати від курсу долара у вересні

Журналісти сайту Pro Гроші дізналися в експертів, що може впливати на показники протягом поточного місяця. Як повідомив доктор економічних наук, професор та заслужений економіст Україні Олексій Плотніков, можливих сценаріїв кілька. Який стане реальністю, залежить від дій регулятора, тобто Національного банку.

"Якщо НБУ вирішить встановити курсовий коридор, то долар спочатку може максимально зрости, а потім стабілізуватися. Але поки навіть сам регулятор не знає, в яких межах встановлюватиметься даний коридор, наразі він знаходиться у роботі", – уточнив Плотніков.

На думку члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, курс багато в чому залежить від ситуації на фронті, тож у разі відсутності форс-мажорних ситуацій коридор не зазнає змін і перебуватиме в межах 37-38 грн/дол.

Ще один важливий фактор, від якого залежить вартість іноземної валюти, – це бюджет на 2024 рік. Уряд повинен подати відповідний проєкт 15 вересня, і в нього мають входити кредитні гарантії від міжнародних партнерів на суму 40 мільярдів доларів для забезпечення фінансування соціальних витрат.

Якщо цього не передбачать у бюджеті, то Нацбанк буде змушений друкувати гроші та вдаватися до емісії. Це стане каталізатором стрімкішого руху долара вгору.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що купувати долари треба вже зараз і розповідав, яких змін чекати на валютному ринку наступного тижня. Також ми повідомляли, що експерт озвучив новий прогноз курсу долара на найближчий час.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.