Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Купувати долари треба вже зараз? Яких змін чекати на валютному ринку наступного тижня

Редакція сайту Pro Гроші разом з експертом також розбиралися, що вплинуло на різкий спад іноземної валюти

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Експерт розповів, що буде з курсом долара з 4 по 10 вересня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На цьому тижні курс долара продемонстрував різкий спад після свого приголомшливого "стрибка" вгору. Зараз коливання готівкового курсу іноземної валюти відбуваються лише в межах кількох копійок, що притаманно валютному ринку. Проте українці не розуміють, чи залишаться курсові показники в поточному коридорі й протягом наступного тижня.

На це питання сайту Pro Гроші відповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Яким буде курс долара наступного тижня

За словами експерта, скоріш за все, курс долара залишиться на рівні поточного тижня. Тобто, він не демонструватиме динаміку руху в той чи інший бік, але потрібно бути готовими до того, що оголошення НБУ про скасування фіксованого курсу буде стимулювати здорожчання іноземної валюти.

На валютному ринку й надалі спостерігатимуться коливання, але вони не будуть такими суттєвими, як це було тиждень тому, коли курс долара різко підскочив. Тому я не прогнозую протягом наступного тижня різкого обвалу або зміцнення гривні, показники залишаться в межах 38 гривень за долар.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Експерт наголосив, що не варто забувати про рішення Нацбанку щодо створення курсового коридора, адже це безумовно створить певну динаміку на валютному ринку. Але, скоріш за все, такі зміни не відбудуться вже наступного тижня.

Що вплинуло на різкий спад курсу іноземної валюти

На поточному тижні курс долара демонстрував зміну своїх показників у бік зниження після різкого "стрибка". На думку економіста, цей спад не був спричинений якимись кардинальними подіями або певними чинниками, скоріш за все, долар просто зміцнився більше ніж того вимагає ринок. Тому показники валюти трохи відкотилися до реальних, поточних позицій.

У цих змінах не бачу якихось питань стосовно того, що зайшло багато валюти, чи, навпаки, знизився попит на долар тощо. Це більше схоже на звичайні "життєві" зміни, коли валюта "стрибнула" вгору, а потім, відповідно, почала падати до реальних показників. Але це не характеризує якісь важливі тенденції на ринку, – зазначив Олексій Плотніков.

Що відомо про нові валютні обмеження від НБУ

З 29 серпня 2023 року в Україні діють спрощені правила продажу безготівкової валюти. НБУ дозволив банкам продавати долари без обов'язкового підтвердження підстав для операцій.

Це перший крок у рамках стратегії пом'якшення обмежень та переходу до більшої гнучкості курсу гривні. Нацбанк прагне зменшити різноманітність обмінних курсів, спрощуючи процес продажу іноземної валюти громадянам.

Раніше ми повідомляли, в яких банках вже запрацювала нова послуга з обміну валют. Також ми писали, з чого варто починати вчити фінансову грамотність.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.