Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар підготував приємний сюрприз? Що буде з курсом валюти у вересні

Вже у вересні українці зможуть спостерігати певні зміни на валютному ринку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ситуація на валютному ринку буде залежати від рішень НБУ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На валютному ринку регулярно відбуваються зміни, зокрема вони пов'язані й з курсом долара. Останні кілька тижнів іноземна валюта влаштувала справжні американські гойдалки. Та чи повториться ця ситуація у вересні?

На це питання в коментарі сайту Pro Гроші відповіли доктор економічних наук, професор та заслужений економіст Україні Олексій Плотніков та член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Що буде відбуватися з курсом долара протягом вересня

Олексій Плотніков розглянув можливі сценарії для курсу іноземної валюти у вересні. Він зауважив, що якщо НБУ вирішить встановити курсовий коридор, то долар спочатку може максимально зрости, а потім стабілізуватися.

Але, знову ж таки, поки що навіть сам регулятор не знає в яких межах встановлюватиметься даний коридор, наразі він знаходиться в роботі. Тобто, якщо НБУ запровадить ці зміни у вересні, то долар здорожчає.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України


Інший експерт, Олег Пендзин, зазначив, що наразі готівковий курс долара відображає невеликий сегмент ринку. Обмеження, введені НБУ, призвели до стабілізації курсу.

Тому, якщо не буде якихось форс-мажорних ситуацій, а вони можуть бути під час війни, думаю, що у вересні курс долара рухатиметься приблизно у тому ж коридорі, який був і у серпні, а саме 37-38 грн/дол.
Олег Пендзин

Олег Пендзин

Член Економічного дискусійного клубу


Щодо можливого введення курсового коридору, Пендзин вважає, що цей курс все одно буде регулюватися інтервенціями Нацбанку, адже наразі фактично єдине джерело надходження валюти до України – це макрофінансова допомога від міжнародних партнерів.

Тобто, НБУ в цій ситуації виступає оператором валютного ринку і думаю, що теоретично він може це зробити, але навряд чи це відбудеться у вересні, – зазначив Пендзин.

Потенційно важливим фактором є також подання урядом проєкту бюджету на 2024 рік. Це має статися 15 вересня. План повинен включати обіцяні кредитні гарантії на суму 40 мільярдів доларів від наших міжнародних партнерів для фінансування соціальних витрат на наступний рік.

Якщо цього не буде, то, скоріш за все, НБУ доведеться друкувати гроші, вдаватися до емісії, аби перекривати видатки. Тоді курс рухатиметься стрімкіше. А, якщо будуть кредитні гарантії, то, думаю, що все буде більш-менш стабільно, – пояснив Пендзин.

Що може вплинути на вартість долара у вересні

Економіст Олексій Плотніков також вказав на фактори, що впливають на курс долара. Наразі можна виділити наступні аспекти:

  • міжнародна фінансова допомога;
  • зростаючий попит на іноземну валюту у зв'язку зі збільшенням імпорту, оскільки внутрішня продукція обмежена;
  • подальший розвиток подій на фронті.

Експерт вважає, що у вересні гривня скоріш за все не буде зміцнюватися, а долар, навпаки, буде зміцнюватися. Проте навіть приблизно визначити, в яких межах це станеться протягом вересня, наразі досить складно, оскільки це залежить від рішення Національного банку України.

Раніше сайт Pro Гроші разом з економістом Олексієм Плотніковим розібралися, що буде відбуватися з курсом долара найближчим тижнем. Також ми повідомляли, коли НБУ може почати друкувати гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.