Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара ще потішить українців? Що буде з валютою наступного тижня

Експерт пояснив, що відбуватиметься на валютному ринку 13-19 лютого

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що буде з курсом долара наступного тижня 13-19 лютого

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Протягом наступного тижня на валютному ринку навряд чи спостерігатимуться "карколомні стрибки". Курс долара знаходитиметься в межах 39,5-41 грн/долар.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко.

За словами експерта, у першу декаду лютого на готівковому ринку спостерігалося незначне і поступове зміцнення гривні — до 0,5%. Це можна вважати наслідком низької інфляції у січні та вагомої фінансової допомоги від країн-партнерів.

Ми вважаємо, що саме завдяки зміцненню гривні "курсовий коридор" трохи розширився і наразі становить від 39,5 до 41 грн/долар. Зауважу, що такий "коридор" є абсолютно прийнятним в умовах війни.
Герман Марченко

Герман Марченко

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

Він зазначив, що протягом наступного тижня курс долара не перетне амплітуду коливань понад 1,5 грн. Наразі попит і пропозиція на готівкову валюту досить врівноважені, економічне підґрунтя міцне, а політика НБУ — максимально зважена.

Варто додати, що інфляційний прогноз на 2023 рік досить оптимістичний: за очікуваннями, інфляція цьогоріч не перевищить 19%, що в 1,4 раза менше, ніж у 2022-му, – каже Марченко.

Що відбувається на валютному ринку

За словами фінансового аналітика компанії RoboForex Андрія Гойлова, залежність курсу гривні від обсягів міжнародної допомоги створює серйозну загрозу макроекономічній стабільності в цілому.

Експортери дуже неохоче продають на міжбанку свій виторг в іноземних валютах. Ефект від укладеної "зернової" операції вичерпав себе. Кабмін змушений шукати інші способи стимулювати приплив іноземних валют в Україну. Це питання залишається відкритим, – каже Гойлов.

Він також додав, що посилення гривні в середньостроковій перспективі малоймовірне через проблеми з промисловим виробництвом і зростанням імпорту товарів, які потрібні покупцям. Поточну стабільність забезпечує Нацбанк своїми валютними інтервенціями із продажу іноземних валют.

Раніше ми розповідали, як відреагував курс долара на російські ракетні обстріли 10 лютого. Також ми писали, чому в Нацбанку б’ють на сполох через вже надруковані гривні. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.