Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара ще здивує? Що може статися з валютою після війни

Розповідаємо, чого не варто очікувати від курсу долара

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в Україні не повернеться до довоєнних показників

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Курс долара вже навряд чи повернеться до довоєнних показників, втім, серйозного просідання курсу також не передбачається.

Про це заявив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"Я не бачу підстав для істотного просідання курсу, але й не бачу підстав для того, щоб курс повернувся до довоєнного періоду. Такого не буде", – сказав він.

Також він зазначив, що інфляція на рівні 22% за підсумками 2022 року в Україні вже ніколи "не відіграється". Втім, рівень інфляції був дещо меншим за прогнози, які озвучувалися на початку війни. За словами Гетманцева, так сталося через те, що Нацбанк одразу зафіксував курс, що допомогло мінімізувати розвиток девальваційно-інфляційної спіралі.

Також Україні вдалося зберегти відносну макрофінансову стабільність, яка забезпечується адекватними золотовалютними резервами Нацбанку та великою допомогою від міжнародних партнерів.

"Звісно допоки триває війна тиск на курс буде зберігатись, але якщо допомога надходитиме в таких же обсягах, я не бачу вагомих передумов для суттєвої корекції офіційного курсу", – підкреслив Данило Гетманцев.

Чи відпустить НБУ курс долара

За словами директора департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимира Лепушинського, станом на зараз в українській економіці не відбувається накопичення дисбалансів, тому НБУ не вважає за потрібне скасовувати фіксований курс. Також в умовах суттєвого дефіциту держбюджету фіксація курсу має більше переваг з огляду на те, що вона дозволяє зберігати ситуацію контрольованою.

При цьому в НБУ наголошують, що важливо не проґавити момент, коли ситуація докорінно зміниться, і фіксований обмінний курс буде більше шкодити, а дисбаланси почнуть накопичуватися. Втім, регулятор уважно слідкує за усіма процесами на валютному ринку.

"Момент повернення до плаваючого курсу пов'язаний не стільки з якимись календарними датами, скільки з передумовами. Це станеться тоді, коли валютний ринок матиме більше можливостей для самозбалансування і пошуку рівноваги, коли буде альтернативний якір для стабілізації очікувань. До повномасштабного вторгнення цю роль відігравала інфляція", – зазначив Лепушинський.

За його словами, перехід від фіксованого до плаваючого обмінного курсу відбуватиметься поступово.

Раніше ми розповідали, що заважає гривні зараз закріпитися на валютному ринку. Також ми писали про те, що може статися з курсом долара до кінця року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.