Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара втратив стабільність? Чи "вдарили" ракети РФ по валюті 10 лютого

Експерти стверджують, що на курс долара та євро впливає чимало факторів, які повʼязані з війною

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс валют знову змінив свої показники

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Показники долара та євро завжди досить різко реагували на будь-які зміни. Черговий ракетний обстріл з боку Росії не став виключенням. Ціни й дійсно змінилися, однак ці зміни незначні.

Про це свідчать дані порталу Мінфін.

Скільки коштує долар в українських обмінниках

  • Купівля – 39,84 гривні за долар (+0,03);

  • Продаж – 39,95 гривні за долар (+0,01).

Скільки коштує євро в українських обмінниках

А от показники даної валюти не збільшилися, а навіть, навпаки, зменшилися.

  • Купівля – 42,46 гривні за євро (-0,02);

  • Продаж – 42,72 гривні за євро (-0,03).

Яким буде курс долара в лютому

Як пояснив в коментарі Pro Гроші директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко, наразі є всі підстави вважати, що курс американської валюти в лютому утримається на своїх позиціях. Тобто найближчим часом він коливатиметься в межах 40-41 гривні за долар.

Експерт прогнозує, що протягом наступного місяця українці можуть очікувати на незначні короткотермінові валютні коливання – на прикладі першої декади січня.

Однак такі "хвилі" будуть більш ситуативними, а не системними, – переконаний експерт.

Водночас фінансовий аналітик компанії RoboForex Андрій Гойлов в ексклюзивному коментарі пояснив, що МВФ має намір узгодити нову програму допомоги для України на 16 мільярдів доларів.

Перші кошти можуть надійти у квітні цього року в сумі 5 мільярдів доларів. Для порівняння, за весь минулий рік фонд надав нашій країні 2,7 мільярда, – зазначив він.

За словами експерта, таким чином МВФ у нинішньому році зможе компенсувати втрати держбюджету України від зупинення НБУ "друкарського верстата". Це допоможе у довгостроковій перспективі підтримати курс гривні.

Що буде з курсом до кінця 2023 року

Народний депутат, член парламентського Комітету з питань економічного розвитку Олександр Маріковський висловив припущення, що українці цього року навряд чи побачать курс долара у 50 грн.

"У нас зараз курс притомний, порівняно з ситуацією, у якій перебуває країна. Що стосується цього року, то є консенсус-прогноз від експертів, які сходяться в оцінках, що українська гривня буде триматися на рівні 41 гривні за долар. При цьому уряд встановив середню планку на рівні 42 гривні за долар", – зазначив політик.

За його словами, попри повномасштабну війну з Росією, українська національна валюта не так сильно девальвувала, як передбачалося на початку року.

Раніше ми розповідали про топ-5 найважливіших економічних подій 2022 року. Сайт Pro Гроші також писав, як курс долара впливає на ринок нерухомості в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.