Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Замінить євро? У світі хочуть випустити валюту, яка позмагається за вплив на економіку

Новий валютний союз може становити 5% від світового ВВП, що зробить його другим за величиною

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У світі може виникнути новий валютний союз

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Президенти Бразилії та Аргентини провели офіційну зустріч, де оголосили про намір створити спільну валюту, щоб зменшити залежність від американського долара чи євро.

Деталі передає видання Reuters.

Цього тижня у Буенос-Айресі відбудеться саміт, на якому зустрінуться очільники Бразилії Лула да Сілва та Аргентини Альберто Фернандес. Представники двох найбільших економік Південної Америки мають намір спільними зусиллями ввести в обіг нову валюту з робочою назвою "сюр" (південь). Якщо заплановане вдасться реалізувати, світ чекатиме створення другого за обсягом ВВП валютного союзу.

"Ми вирішили рухатися вперед у дискусії щодо спільної південноамериканської валюти, яка може використовуватися як для фінансових, так і комерційних потоків, зменшуючи операційні витрати та нашу зовнішню вразливість", – йдеться у спільному виступі президентів.

Розпочати роботу хочуть з вивчення параметрів, які включають всі питання процесу, починаючи від фіскальної політики до ролі центральних банків. Власне, саме через незгоду центрального банку Бразилії остання спроба почати підготовку провалилася. Проте наразі лідери обох країн мають ліві погляди, отже – більшу підтримку в політичному середовищі.

Як відбуватиметься процес створення валюти

В рамках двостороннього проєкту працюватимуть не лише Аргентина та Бразилія. Взяти участь в ініціативі запрошено також інші країни Південної Америки, які допоможуть краще дослідити механізми торгової інтеграції валюти. Не варто чекати, що процедура завершиться за короткий проміжок часу: потрібні роки, аби валютний союз охопив всю Латинську Америку та зайняв одне з лідируючих місць у світі.

Варто нагадати, що найбільший наразі союз – євро – створювався протягом 35 років. Він охоплює близько 14% світового ВВП у доларовому еквіваленті. Експерти прогнозують, що сюр (якщо назва залишиться) матиме втричі менше охоплення, тобто 5% ВВП, але навіть це значення зробить його другим за величиною союзом.

У найближчій перспективі валюта існуватиме паралельно з бразильським реалом та аргентинським песо. Сьогодні у світі є інші валютні блоки, наприклад, франк (застосовується деякими африканськими країнами) та східнокарибський долар. Але їхня частка у ВВП набагато менша, тож конкурувати з новим союзом вони не зможуть.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара змінив правила гри на ринку нерухомості. Також ми повідомляли, що долар та євро можуть втратити свою актуальність, та розповідали, які валюти будуть більш надійними у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.