Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні вперше з початку війни порахували індекс Біг Мака: яким має бути курс долара

Підрахунок відбувався, виходячи з оновленої ціни на бургер після відкриття закладів McDonald’s 20 вересня

Фото: McDonald's, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні порахували курс долара з індексом Біг Мака

Фото: McDonald's, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Журнал The Economist не включив у свій липневий апдейт індекс Біг Мака для гривні, адже ресторани McDonald’s в Україні були закриті з початку війни. Однак після відновлення їхньої роботи з'явилася можливість провести розрахунки, виходячи з актуальної ціни на бургер.

Про це написав заступник голови податкового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк у своєму Telegram.

Він провів розрахунки, виходячи з того, що зараз Біг Мак в Україні коштує 101 грн.

"На момент розрахунку липневого індексу, Біг Мак в США коштував 5,15 доларів. Тобто, відповідно до цін Біг Маку, офіційний курс мав би становити 19,6 грн/дол. При цьому офіційний курс НБУ зараз становить 36,6 грн/дол", – зауважив Железняк.

Нардеп зробив висновки, що гривня недооцінена на 46,4%. Цей показник коливається між Туреччиною та Філіпінами.

Загалом серед всіх проаналізованих країн у топ-5 найбільш недооцінених національних валют увійшли валюти Румунії (БігМак коштує на 55,7% дешевше), Індонезії (-54,6%), Південної Африки (-54,5%), Індії (-53,6%) та Єгипту (-52,9%).

Найбільш переоціненими валютами виявилися швейцарський франк (+30,3%), норвезька крона (+21,6%), уругвайський песо (+18,1%), шведська крона (+8,5%) та канадський долар (+2%).

Що таке індекс Біг Мака?

Це жартівликий показник вартості валюти. Індекс Біг Мака був винайдений The Economist у 1986 році. Він заснований на теорії паритету купівельної спроможності (ППЗ). Згідно з цією теорією, при адекватному курсі валют, один і той самий продукт буде коштувати однаково в різних країнах.

В основі дослідження лежить вартість бургера Біг Мак у мережі фастфудів McDonalds по всьому світі. Щоб обчислити індекс Біг Мака, вам необхідно розділити його вартість в цікавій для вас країні (в валюті цієї країни) на його вартість в доларах США, так ви отримаєте теоретичний обмінний курс. Далі можна порівняти його з офіційним курсом обміну і визначити переоцінена чи недооцінена ця валюта до долара.

Раніше ми писали, які ціни на меню McDonald's у Києві після відкриття. Також ми розповідали, що відбувається з курсом долара в українських банках.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.