Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям не вистачає доларів – що відбувається на валютному ринку

Економіст розповів, у якому стані перебуває фінансова система України

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Попит на валюту залишається високим

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На ринку зменшилась пропозиція іноземної валюти, що визначило збереження чистого попиту на неї з боку клієнтів банків.

Про це розповів професор Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Богдан Данилишин на своїй сторінці у Facebook.

Експерт зазначає, що попит на валюту на міжбанківському валютному ринку покривався Національним банком України.

"За минулий тиждень чисті інтервенції Національного банку з продажу іноземної валюти становили 511 млн. доларів США, що на 7,5% більше, ніж попереднього тижня", - наголосив Данилишин.

Що відбувається у фінансовому секторі?

Банківський сектор залишається ліквідним і обсяг цієї ліквідності навіть перевищив 330 млрд. гривень.

Головною причиною збільшення цього показника стали витрати з Єдиного казначейського рахунку Уряду, тоді як чистий продаж НБУ іноземної валюти зменшував обсяг вільної ліквідності.

"Надлишок ліквідності, у свою чергу, визначає помірний попит банків на кредити рефінансування НБУ", - пояснює економіст.

Зазначається, що заборгованість банків за тендерними кредитами рефінансування НБУ скоротилася за минулий тиждень, до того ж суттєво – на 3,1 млрд. гривень.

Окрім цього, кредитна активність банків продовжує підтримуватися державною програмою "Доступні кредити 5-7-9%". Минулого тижня фінустанови видали 859 пільгових кредитів на цілих 2,3 млрд грн.

З початку повномасштабної війни кількість виданих за цією програмою позик сягнула 12,8 тисяч.

Насичення кас банків

НБУ втретє провів операцію обміну готівкової валюти на безготівкову, у якій взяли участь 11 системно важливих банків з 14.

Нацбанк 20 вересня запропонував фінустановам 100 млн готівкових доларів та 100 млн євро. Долари забрали майже всі, а євро купив лише один банк і лише на суму 20 млн.

Це означає, що валюта вже мала надійти до кас банків і стати доступною для клієнтів, які відчувають дефіцит готівкових доларів

Раніше ми також писали, які долари у вас не приймуть в обміннику і розповідали, що відбувається з американською валютою в українських банках.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.