Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Паніка чи економіка: чому в обмінниках підскочив долар і що буде далі

У Національному банку розповіли, чого українцям очікувати на готівковому ринку найближчим часом

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Долар росте не лише через психологічні чинники

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Курс готівкового долара в Україні зріс на 1,5 грн і склав 43 гривні. У НБУ впевнені, що цей стрибок пов’язаний перш за все, з психологічним фактором та спекулятивною поведінкою деяких представників ринку.

Про це заявив заступник голови Нацбанку Юрій Гелетій у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами експерта, паніка почалася на тлі оголошення мобілізації в РФ і економічних причин для стрибку курсу немає.

"Ми вже неодноразово, зокрема під час повномасштабної війни, проходили такі ситуативні сплески, і завжди за підсумком курс у готівковому сегменті валютного ринку повертався до рівноважного рівня. Хочу нагадати, що курс у готівковому сегменті ринку може слабшати та зміцнюватися", – розповів Гелетій.

Якщо відійти від новин про мобілізацію, то основною причиною курсових коливань на готівковому ринку наразі є тимчасова нестача валюти в касах окремих банків.

Гелетій нагадав, що Нацбанк намагається вирішити цю проблему і здійснює операції з підкріплення кас системно важливих банків готівкою.

Постачання цієї готівки до різних міст займає певний час, але врешті ситуація має стабілізуватись.

Крім новин, на динаміку курсу на початку осені також впливали традиційні сезонні та тимчасові фактори, зокрема зростання попиту на іноземну валюту з боку агросектору.

Експерт пояснив, що у безготівковому сегменті валютного ринку не спостерігається негативних тенденцій, навпаки, пропозиція з боку експортерів продовжує зростати, йдеться про вивезення агропромислової продукції, зокрема, роботу "зернового коридору".

Раніше сайт Pro Гроші писав, що відбувається з американською валютою в обмінниках і банках і розповідав, які долари у вас не приймуть на обмін.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.