Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати українцям від ООН можуть обернутися шахрайством – як вберегтися

Аферисти масово активізували спроби викрадати гроші з банківських карток українців

Фото: Мінреінтеграції. Колаж: Pro Гроші

ВПО та постраждалі від війни українці можуть потрапити на гачок шахраїв

Фото: Мінреінтеграції. Колаж: Pro Гроші

У зв’язку з великою кількістю різних програм виплат грошової допомоги, що впроваджуються на території України, почастішали випадки електронного шахрайства.

Про це попередили у Telegram-каналі "Допомога від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців".

Для того щоб не попастися на хитрощі шахраїв, українців просять дотримуватися таких порад:

  • Не передавати третім особам або через інтернет дані банківських карток, особистих рахунків, CVV-код чи іншу важливу для здійснення оплат інформацію. Будь-які дані про банківський рахунок дають можливість шахраям скористатись вашими коштами.
  • Не переходити за підозрілими посиланнями. Перевіряйте інформацію на правдивість. Посилання на Приват24, Дію, єПідтримку, Telegram-боти тощо – це шахрайські посилання. Єдиний офіційний ресурс для отримання допомоги онлайн – це сайт єДопомога.

В Управлінні Верховного комісара ООН наголошують, що не дають жодних посилань на банківські системи та не співпрацюють з банківськими установами.

"Посилання на будь-який банк – це ШАХРАЇ та спроба вкрасти ваші гроші! Будьте пильними та обережними!", – попереджають українців.

Також важливо пам'ятати, що працівники банківських установ не консультують з питань виплат чи будь-яких інших питань у соціальних мережах та месенджерах. Якщо вам написала людина під виглядом банківського працівника – це шахраї. В жодному разі цим людям не можна передавати жодної інформації.

Чого не можна писати в Telegram-чатах

Крім того, в Управлінні Верховного комісара ООН зазначають, що їхні адміністратори консультують лише у чаті. Якщо треті особи пишуть вам в приватні повідомлення від імені Благодійного фонду "Право на захист" та просять додаткову інформацію стосовно ваших банківських карт/пін-кодів/ CVV кодів – блокуйте їх. Це шахраї, які намагаються вкрасти ваші кошти.

У кожного адміністратора чату навпроти назви каналу (у правому верхньому куті кожного повідомлення) – можна побачити ім’я людини, яка надала вам відповідь. Якщо ви не бачите імені – це шахраї.

В чатах просять не публікувати:

  • персональну інформацію (ПІБ та номери телефонів), якщо про це вас не попросив адміністратор;
  • індивідуальні посилання від WFP ООН. Там вказаний одноразовий унікальний код, що дозволить саме вам зареєструватись.

Ці прості дії не дозволять шахраям зареєструватися за вашими даними.

Раніше ми писали, хто може отримати компенсаційні виплати за зруйноване житло. Також ми розповідали, як українцям отримати 900 грн за допомогу ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.