Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Колектори більше не потурбують: як відмовитись від постійних нагадувань про кредит

Розповідаємо, хто може заборонити колекторам турбувати їх щодо заборгованості по кредиту під час війни

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Колектори більше не зможуть турбувати деяких людей

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

В Україні існує процедура, коли за 14 днів після оформлення від кредиту можна відмовитись. Є ще одна процедура, яка дозволяє військовослужбовцям та їхнім сім'ям відмовитись взаємодіяти з колекторами, навіть якщо в них є борг.

Коли це дозволено та з якими умовами, пояснили у Financial Literacy Ukraine.

Хто має право відмовитись від нагадувань про борги

Є кілька категорій осіб, які мають право відмовитись від того, щоб колектори постійно нагадували їм про обслуговування кредиту. До них входять такі:

  • військовослужбовці ЗСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, які проходять військову службу на території України;
  • військовослужбовці, які стали особами з інвалідністю внаслідок захворювання, пов'язаного із проходженням військової служби, чи внаслідок захворювання після їхнього звільнення із військової служби;
  • члени сімей військовослужбовців, які загинули, померли чи пропали безвісти;
  • особи, які перебувають у полоні або з якими втрачено зв'язок, зниклі безвісти.
  • Це правило розповсюджується на період дії воєнного стану та упродовж трьох місяців після його припинення або скасування.

"Колектори та фінансові установи не можуть з власної ініціативи взаємодіяти з військовослужбовцями та членами їхніх сімей, якщо вони відмовляться від такої взаємодії. Така вимога законодавства стосується позичальників, що належать до захищеної категорії, та їхніх близьких осіб", – зазначають експерти.

Щоб відмовитись від таких нагадувань, потрібно зробити таке:

  • повідомити про це свого кредитодавця, нового кредитора, колекторську компанію;
  • надати йому копії відповідних підтвердних документів про свою належність до захищеної категорії.

Якщо ж колектори не виконають таких умов, то людина може звернутися зі скаргою до Національного банку.

Чи можуть шахраї взяти кредит без відома людини

Раніше ми розповідали, що якщо оформляти кредит у банку, то взяти його на чуже ім'я не вийде. Треба особисто бути присутнім у фінустанові, ставити підписи, підтверджувати дані тощо. Працівники банку перевіряють усе в реєстрах та інших установах, а якщо сума кредиту велика, то можуть дзвонити навіть родичам, аби підтвердити особу позичальника.

Тому у цьому випадку перевірка настільки ретельна, що шанси на успіх у шахраїв майже відсутні. Але вони можуть зрости, якщо зловмисники підуть за мікрозаймами.

Читайте детально, як шахраї можуть взяти мікрозайм без відома людини. Також ми писали про те, як перевірити кредитну історію і кого зобов'яжуть частіше подавати податкові звіти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.