Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяких українців зобов'яжуть частіше подавати податкові звіти – кого стосується

Розповідаємо, для кого новий закон принесе позитивні зміни, а кому ускладнить життя

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Закон може бути корисним, але потребує доопрацювання

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Українських підприємців можуть зобов’язати подавати єдиний звіт з єдиного соцвнеску (ЄСВ), податку на доходи фізосіб та військового збору щомісяця, а не раз на квартал, як зараз.

Відповідний законопроєкт вже ухвалила Верховна Рада за основу і проти не висловив принципових зауважень жоден нардеп. Натомість закон не такий простий, оскільки може серйозно вплинути на життя українців, зокрема на призначення пенсії.

Податковий консультант Олександра Томашевська заявила виданню UBR, що відстрочка щодо звітності з ЄСВ вже призвела до низки негативних наслідків, оскільки інформація про працівників стала потрапляти в реєстри із серйозною затримкою.

Це тягне за собою проблеми із своєчасним призначенням пенсії та навіть її розміром, оскільки у реєстрі, на момент виходу працівника на відпочинок, може бути застаріла інформація.

Повернення місячного терміну звітності має вирішити цю та інші проблеми, однак дещо збільшить часові витрати на цю роботу для підприємців.

При цьому у тексті документ зазначається, що нова форма подання звітності хоч і зобов’яже подавати звіти в податкову частіше, але усуне необхідність надсилати проміжні звіти та дасть можливість уникнути помилок під час складання інформації про податки.

"Єдине, від бухгалтерів потрібно буде більше дисципліни. Наприклад, у випадку квартального звіту є більше часу, щоб зрозуміти, чи можна у цей період звільнити працівника, зробити це заднім числом. У випадку місячного звіту така можливість зникне і рішення щодо звільнень потрібно буде приймати одразу", - попередила консультант.

А от керуючий партнер ЮК Winner Ігор Ясько знайшов у проєкті закону більше проблем, наприклад, скорочення термінів може призвести до зростання навантаження на сервери податкової, а це потягне за собою збої. Окрім того, для великих компаній це може навпаки, збільшити кількість помилок.

Експерти пропонують доопрацювати документ і тоді він може принести користь багатьом найманим працівникам.

Раніше ми писали, що треба знати про податки в Польщі кожному бізнесмену і розповідали, як не стати податковим резидентом іншої країни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.