Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Клієнти Ощадбанку під прицілом шахраїв: як крадуть гроші через Telegram

Одна неправильна буква у назві чат-бота призвела до крадіжки грошей шахраями

Фото: Pixabay, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Клієнт Ощадбанку натрапив на фішинговий чат-бот

Фото: Pixabay, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Намагаючись зареєструватися в додатку Ощад24/7, клієнт випадково натрапив на фішинговий чат-бот. Поділившись фінансовим номером телефону, чоловік надав шахраям доступ до своєї картки.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувач, зареєстрований під ніком ROXYMAN, розповів про фінансову аферу за допомогою чат-бота Ощадбанку в месенджері Telegram. Йому було необхідно заново зареєструватися в додатку банку, щоб постійно не використовувати стару версію. Активна карта не відображалася на екрані мобільного телефону, тож фахівець фінустанови порадив здійснити процедуру через чат-бот, посилання на який доступне на офіційному сайті.

Але при відкритті лінку в Telegram підтягувався не фінансовий номер телефону, а другий акаунт чоловіка. Тож він вирішив самостійно ввести назву "Ощадбанк" в поле пошуку. Серед відображених результатів з’явився потрібний логотип і найменування чат-бота. Клієнт, не підозрюючи, що відкрив шахрайський інструмент, поділився фінансовим номером і через дзвінок з Ощадбанку з кодом завершення реєстрації успішно завершив процес.

Кошти вкрали зловмисники

Наступного дня українець побачив у додатку повідомлення про переказ всієї суми на картці на рахунок іншого банку. Він одразу зателефонував у службу підтримки та попросив скасувати платіж, але звернення не виконали.

"Куди саме і якому банку, теж не можуть глянути. Сказали тільки, що платіж здійснений через Ощад24/7. І що можуть заблокувати картку і доступ до застосунку. Порекомендували звернутися до правоохоронних органів. Я довго не міг збагнути, як таке сталося. Поки не звірив логіни чат-ботів, які відрізнялися на 1 букву. Офіційний @OschadBot, а липовий @OschadjBot", – розповів користувач.

Тож чоловік був змушений написати заяву в поліцію, але вважає, що повернути 4 500 грн не вдасться. На думку клієнта, саме Ощадбанк повинен відслідковувати створення так званих клонів, тобто фішингових сайтів та інструментів у соціальних мережах, оперативно видаляючи їх, щоб зловмисники не могли обкрадати українців.

Також постраждалий звернувся до представників фінустанови із закликом запровадити скасування транзакцій телефонним дзвінком принаймні через 15-30 хв після реалізації. Так у клієнтів буде менше скарг на банк, система безпеки якого дозволила неправомірне стягнення коштів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що помилка працівника Ощадбанку коштувала клієнту грошей від ООН. Також ми повідомляли, що валютообмін в касі Ощадбанку під питанням і розповідали про причини, які стають на заваді клієнтам.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.