Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Клієнтам ПриватБанку загрожує штучний інтелект? Як через нього можна збідніти

Штучний інтелект у ПриватБанку самостійно може приймати рішення щодо автентифікації клієнтів для запобігання шахрайству

Фото: Unsplash, ПриватБанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Через ШІ можна втратити доступ до Приват24

Фото: Unsplash, ПриватБанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Клієнтка ПриватБанку не могла пройти процедуру автентифікації через штучний інтелект, який видалив її фінансовий номер із системи та заблокував доступ до мобільного додатку. Як виявилося, ШІ просто не знайшов співпадіть з голосовими даними, збереженими у системі, тож вирішив, що має справу з шахраєм.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувачка, зареєстрована під ніком OlenaChe62, розповіла, що намагалася перевести кошти у Приват24, але система забажала провести процедуру автентифікації клієнта. Жінці запропонували зателефонувати на 3700 та поговорити зі штучним інтелектом Яною. Але голосовий помічник не розпізнав дані та повідомив, що надана інформація не співпадає з наявними у системі.

"Моментально мій номер телефону видалили як фінансовий і заблокували вхід до Приват24. Намагалася написати в чат, але з оператором з'єднують тільки авторизованих користувачів. Для всіх інших – нескінченне спілкування з чат-ботами: оберіть зі списку базових питань і отримайте базову відповідь", – зауважила українка.

Зв’язатися з живим оператором теж неможливо, бо спершу треба поговорити з Яною, яка не переключає на фахівця, бо не розпізнає голосові команди. Виходить, жінка не може повернути собі доступ до карт і рахунків через збій у роботі штучного інтелекту. Принаймні онлайн. Їй довелося відвідати відділення ПриватБанку, де співробітник констатував: "ШІ самостійно приймає рішення щодо отриманої інформації в процесі автентифікації для запобігання шахрайських дій".

Як працює голосова біометрія

Клієнти можуть створювати біометричні голосові зліпки клієнтів, щоб надалі швидко проходити процедуру ідентифікації особи. Це працює за сукупністю унікальних характеристик голосу, що не можна підробити. Плюс не доведеться запам’ятовувати свої відповіді на питання і хвилюватися, що забули важливі дані, необхідні для перевірки.

Вважається, що така технологія забезпечує максимальну безпеку для клієнтів, оскільки:

  • відбиток голосу перетворюється на унікальний цифровий код, тож шахраї не можуть підробити його;
  • перевірка здійснюється шляхом порівняння записаного голосу з відповідями людини в реальному часі (на момент дзвінка);
  • жодних додаткових зусиль від клієнта не вимагають, лише сказати кілька стандартних фраз у слухавку;
  • розмова виходить короткою і не потребує запам’ятовування.

Водночас клієнтка, якій ШІ заблокував доступ до власних грошей, не погодилася з цими перевагами біометричних голосових зліпок і вважає, що не можна довіряти штучному інтелекту такі важливі рішення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як клієнтів ПриватБанку можуть залишити без грошей. Також ми повідомляли, що клієнти ПриватБанку можуть не знати про серйозну помилку та розповідали, за чим треба слідкувати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.