Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Економіку України чекають серйозні зрушення – що буде з інфляцією вже незабаром

Національний банк опублікував прогноз макроекономічної ситуації в Україні на 2023-2025 рр., врахувавши підрив Каховської ГЕС і зупинення "зернового коридору"

Фото: Pexels, НБУ/Facebook. Колаж: Pro Гроші

НБУ спрогнозував, якою буде інфляція в Україні найближчим часом

Фото: Pexels, НБУ/Facebook. Колаж: Pro Гроші

НБУ оприлюднив Інфляційний звіт за липень 2023 року, в якому спрогнозував стан економіки України на найближчі кілька років. В основу аналізу покладено очікування суттєвого зменшення безпекових ризиків. Водночас у прогнозі врахували наслідки підриву Каховської ГЕС, а також проблеми навколо реалізації "зернового коридору".

Про це написала пресслужба Національного банку Україні на офіційному сайті.

Що буде з інфляцією протягом двох років


Прогноз досить позитивний – зниження рівня споживчої інфляції до 10,6% вже у 2023 році. Базова зафіксується на показнику нижче 9%. Що може призвести до подібної ситуації? Причин кілька:

  • заходи НБУ із забезпечення стійкості валютного ринку;
  • фіксація тарифів на житлово-комунальні послуги;
  • загальне зниження світових цін на товари й ресурси;
  • зменшення безпекових ризиків із середини 2024 року.

Останній фактор допоможе інфляції не зупинятися на досягнутому і надалі знижуватися завдяки налагодженню більш ефективних логістичних маршрутів і відновленню виробничих потужностей. Тому передбачається, що у 2024 році споживча інфляція опуститься до 8,5%, а базова – до 7%. А 2025 рік наблизить показники до верхньої межі цільового діапазону НБУ – 5%.

Водночас ще більш активному сповільненню перешкоджатиме кілька факторів. Серед головного – катастрофа на Каховській ГЕС, через яку постраждає врожайність певних культур. Плюс вже повернулися довоєнні податки на пальне, що також негативно вплине на споживчі ціни.

Що очікує реальне ВВП України


НБУ поліпшив прогноз зростання реального внутрішнього валового продукту у 2023 році до 2,9%. Населення України виявляє стійкість до викликів війни, що дозволяє економіці стрімкішими темпами відновлюватися. Після того, як безпекові ризики підуть на спад, ВВП почне рости швидше – до 3,5% у 2024 році та 6,8% у 2025 році.

Важливими стимулюючими чинниками цього будуть:

  • відновлення експортної логістики в Чорному морі;
  • поліпшення ділових і споживчих настроїв;
  • позитивна фіскальна політика.

Та навіть з такими показниками українська економіка буде нижчою свого потенційного рівня. Справа в доволі повільних процесах пожвавлення: на ринку праці, у виробничому секторі та в питанні повернення експортерів на втрачені ринки збуту.

Чого чекати від облікової ставки


Національний банк попередив, що й надалі знижуватиме облікову ставку, але процес відбуватиметься поступово. Не варто очікувати, що монетарні умови різко пом’якшуватимуть. Нагадаємо, нещодавно НБУ ухвалив рішення змінити ставку з 25% до 22%. Завдяки цьому гривневі інструменти матимуть більшу привабливість для українців, тобто з’явиться ще один стимул до пожвавлення економіки.

"У міру згасання безпекових ризиків та поліпшення макроекономічної ситуації банківське кредитування на ринкових засадах відновлюватиметься та стане додатковим імпульсом для стійкого економічного зростання", – йдеться у звіті.

Також регулятор змінив прогноз щодо заробітних плат наших громадян. Передбачається, що до кінця поточного року середній номінальний дохід українців зросте на 19,6%. А реальний з урахуванням інфляції – на 3,9%. Попередньо НБУ називав показник 3,7% по реальній зарплаті. Причин покращення ситуації кілька, зокрема конкуренція за кваліфікованих працівників та економічна активність підприємств.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ вивів з ринку ще один банк і розповідав, чому ліквідували "Конкорд" та що буде з грошима українців. Також ми повідомляли, що в Україні зменшилася кількість безготівкових розрахунків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.