Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії українцям призначатимуть за новими правилами: що змінилося

Під час нарахування пільг більше не будуть враховувати дохід людини за останні шість місяців

Фото: ЦКС. Колаж: Pro Гроші

В Україні зміняться умови для нарахування субсидій

Фото: ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Через війну в Україні зросте кількість отримувачів субсидії. Тому уряду довелося змінити механізм нарахування субсидій.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив старший експерт Офісу підтримки реформ Міністерства розвитку громад і територій України Андрій Саук.

Він пояснив, що в цьому році буде кілька мільйонів людей, які потербуватимуть адресної допомоги для розрахунків за комунальні послуги. За його словами, близько 5 млн внутрішньо переміщених українців вже повернулися додому. Але ще близько 6 млн досі мають статус ВПО

"Люди, які втратили роботу і які виїхали дуже часто перетинаються. Цю функцію (з нарахування субсидій – ред.) передадуть Пенсійному фонду. Це пов’язано ще й з тим, що багато пенсіонерів є також людьми, які отримують субсидію, і це також дозволить централізувати виплати. Це буде єдина система, де буде видно, які людина отримує доходи, пенсію, пільги. Все буде в єдиному місці, людині не доведеться зайвий раз ходити десь отримувати якусь довідку", – зазначив Саук.

Як змінився механізм нарахування субсидій

Раніше при розрахунку субсидії враховувався попередній дохід людини за пів року. Тепер при розрахунку субсидії буде враховуватися дохід, який людина отримує фактично: або нічого, або розмір допомоги від держави по безробіттю.

Субсидію можна оформити на одну адресу: на ту квартиру, з якої людина виїхала, або на ту, де фактично проживає. Компенсація, яку видають людям, що прихистили ВПО, не буде враховуватися як доходи при розрахунку субсидій.

Експерт пояснив, що в Україні розширили кількість пунктів, де можна подати заяву на призначення субсидії. Це можна буде зробити до 1 грудня одним із кількох способів:

  • через ЦНАП;
  • через органи місцевого самоврядування;
  • через управління соціального захисту;
  • через представництво Пенсійного фонду.

Ті, хто виїхали за кордон, можуть подати заявки за допомогою електронного підпису в електронному кабінеті. Так само можуть зробити і ті українці, які залишилися на тимчасово окупованих територіях.

Раніше ми писали, які регіони залишаться без опалення взимку. Також сайт Pro Гроші писав, що у Києві почали розсилати судові повістки, незважаючи на мораторій на стягнення боргів за послуги ЖКГ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.