Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

До кінця року пенсії в Україні підвищать ще двічі: кому та на скільки

Збільшення розміру соцвиплат плануються в жовтні та грудні

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Підвищення пенсій пов'язане зі зростанням мінімальних зарплат

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонерам в Україні до кінця 2022 року підвищать розмір виплат ще двічі. Це станеться у жовтні та грудні.

Сайт Pro Гроші пояснює, кому та на скільки збільшать пенсії.

1 жовтня

Як анонсували у Пенсійному фонді, зв’язку зі зміною мінімальної заробітної плати з 6 500 грн до 6 700 гривень, зросте розмір і мінімальної пенсії за віком. Це стосуватиметься непрацюючих осіб, які досягли віку 65 років і більше та мають такий страховий стаж:

  • чоловіки не менше 35 років,
  • жінки не менше 30 років.

Крім того, українцям, віком від 70 до 75 років буде встановлено щомісячну компенсаційну виплату в розмірі 300 гривень (в межах пенсійної виплати 10 340,35 гривень). Якщо особа досягне віку 70 років після 1 жовтня, компенсаційна виплата буде встановлена з дати досягнення 70 річного віку.

До того ж, у осіб віком від 70 років, пенсія яким призначена відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" та які мають стаж чоловіки – 35 років, жінки – 30 років, мінімальний розмір пенсійної виплати встановлюється на рівні 3000 гривень. Якщо у зазначених осіб страховий стаж становить менше ніж 35 років у чоловіків, менше ніж 30 років у жінок мінімальний розмір пенсійної виплати визначається пропорційно наявному страховому стажу, виходячи з розміру 3000 гривень.

1 грудня

Підвищення очікується у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб до 2 093 гривні. Зростуть розміри мінімальної та максимальної пенсій, складові пенсійної виплати, які обчислюються з розміру прожиткового мінімуму.

З 1 грудня особам віком до 70 років, страховий стаж яких становить не менше ніж 35 років у чоловіків і не менше ніж 30 років у жінок, які отримують пенсію та не працюють, мінімальна пенсійна виплата буде встановлена на рівні 2500 гривень.

Особам, страховий стаж яких становить менше ніж 35 років у чоловіків і менше ніж 30 років у жінок, мінімальний розмір пенсійної виплати встановлюється пропорційно наявному страховому стажу виходячи з розміру 2500 гривень.

За даними Мінсоцполітики, середній розмір пенсії станом на липень цього року склав 4 437 гривень, що майже на 660 гривень (або на 17 %) більше у порівнянні з показниками попереднього року. Водночас, середній розмір військових пенсій за рік збільшився більше ніж на 3 тисячі гривень або на 53% і склав майже 8 900 гривень.

Крім того, уряд у 2023 році планує запровадження доплат до пенсій пенсіонерам віком від 65 років, людям з інвалідністю і тих, хто втратили годувальника.

Раніше ми писали про те, коли краще подавати заяву для виходу на пенсію. Також сайт Pro Гроші розповідав, у яких населених пунктах деокупованої Харківщини вже надаються пенсійні послуги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.