Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Грошова допомога військовим по інвалідності: скільки виплачують у 2023 році

Розмір виплат залежить від причини отримання групи інвалідності та вираховується з прожиткового мінімуму

Фото: Генштаб ЗСУ, НБУ (Flickr). Колаж: Pro Гроші

Які виплати призначають військовим з інвалідністю

Фото: Генштаб ЗСУ, НБУ (Flickr). Колаж: Pro Гроші

Українські військовослужбовці можуть розраховувати на одноразову грошову допомогу у зв’язку з інвалідністю, отриманою внаслідок бойового поранення, захворювання під час служби чи нещасного випадку.

Розмір і порядок призначення виплати затверджені постановою Кабінету Міністрів від 25 грудня 2013 р. № 975 (зі змінами).

Скільки нарахують військовому, залежить від прожиткового мінімуму, який станом на 1 січня 2023 року дорівнює 2 684 грн. Також суму призначають, враховуючи причини стану здоров’я. Наприклад, виплати значно відрізняються для осіб, яких поранили під час виконання бойового завдання, та службовців, з якими трапився нещасний випадок на службі.

Якщо інвалідність настала внаслідок поранення чи захворювання при виконанніслужбових обов’язків, розмір одноразової допомогти становить:

  • I група – 1 073 600 грн (400 прожиткових мінімумів);
  • II група – 805 200 грн (300 прожиткових мінімумів);
  • III група – 671 000 грн (250 прожиткових мінімумів).

Зауважимо, кошти виділяють навіть тоді, коли людину вже звільнили зі служби через вказані причини. Так само нараховують виплати українцям, інвалідність яких настала внаслідок захворювання або нещасного випадку в період проходження військової служби:

  • I група – 322 080 грн (120 прожиткових мінімумів);
  • II група – 241 560 грн (90 прожиткових мінімумів);
  • III група – 187 880 грн (70 прожиткових мінімумів).

На допомогу мають право строковики, резервісти та військовозобов’язані, яких призвали на навчання чи спеціальні збори. Ці категорії осіб так само можуть отримати інвалідність через поранення, хворобу чи нещасний випадок, тож їм належить фінансова підтримка в розмірах 120, 90 та 70 прожиткових мінімумів залежно від групи.

Особливості призначення коштів

Документи, що підтверджують стан здоров’я – висновки медико-соціальної експертної комісії та військово-лікарської комісії – потрібно надати до структурних підрозділів державних органів. Чинні військові повинні звернутися до керівника своєї частини, звільнені зі служби – до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання/реєстрації.

Пам’ятайте, що право на одноразову грошову допомогу втрачається, якщо інвалідність настала внаслідок вчинення кримінального чи адміністративного правопорушення; дій у стані алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння; навмисного заподіяння собі ушкоджень. Також виплати скасують, якщо особа подала завідомо неправдиву інформацію про стан здоров’я.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що військовим спростять процедуру отримання протезів. Також ми повідомляли, що військовим значно урізали зарплати, і розповідали, хто із бійців залишився без доплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.