Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військовим спростять процедуру отримання протезів: які потрібні документи

Отримання виплати на протезування також буде максимально спрощено

Фото: ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як військовим отримати протез

Фото: ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військовий при пред’явленні свого посвідчення зможе відразу отримати свою виплату за протез.

Про це повідомила під час телемарафону міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович.

"Кожен громадянин України, який потребує протезування, має право на безплатний протез. Щодо військових. Ми забрали у них необхідність доводити інвалідність, щоб отримати протез. Достатньо висновку лікарсько-консультативної комісії в самій лікарні, що такий протез потрібний", – заявила Жолнович.

Яка вартість протеза

За словами очільниці Міністерства соцполітики, є уточнення щодо вартості протеза, бо для військових, які отримали поранення, захищаючи Батьківщину, така вартість протеза множиться на три. А для цього, за її словами, необхідний висновок ВЛК.

"І ось сьогодні (25 лютого – ред.) ми під головуванням прем’єра розглядали це питання. На жаль, бюрократія цих ВЛК побудована таким чином, що важко отримувати цей висновок, бо треба отримувати первинні паперові документи від командирів, а вони на передовій. Зараз ми підготували зміни до постанови. Ми просто заберемо всі вимоги", – повідомила міністерка.

Отримати гроші на протез стане простіше

Крім того, Жолнович також зауважила, що отримання виплати на протезування буде максимально спрощено. Відтепер українським військовим не потрібно буде ні отримувати довідки про інвалідність, ні ходити по довідки з ВЛК.

"Просто достатньо лікарського висновку, що людина потребує протеза. Проєкт постанови ми вже розробили, але є процедура її погодження іншими органами влади та винесення на Кабмін. Думаю, що 2, максимум 3 тижні, і вона буде ухвалена", – підкреслила вона.

Що робити у разі вручення повістки не за місцем реєстрації

Майор ЗСУ Олександр Мельничук розповів, що така ситуація дуже розповсюджена. Багато українців можуть їздити працювати в інші міста й можуть там отримати повістку.

"Якщо призовник у Києві отримав повістку, він має прийти до місцевого ТЦК та пояснити, що він стоїть на обліку в іншому місті. Далі з ТЦК регулюється питання ― чи залишатися проходити медкомісію у Києві, чи їхати на місце реєстрації", ― зазначив Мельничук.

Кому з призовників потрібно самостійно прибути на медкомісію

Йдеться про українців, яким виповнилося 27 років. Вони мають відвідати призовні дільниці ТЦК, щоб пройти медичну комісію.

Оповіщення таких призовників здійснюється у рамках вимог Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом. Тобто їм будуть розсилати повістки.

Які дані про військового мають бути у його родини

  • Копія паспорта.
  • Контактні дані місця постійної дислокації військової частини.
  • Контактні дані військкомату, з якого був мобілізований родич.
  • Назва та номер військової частини чи підрозділу проходження служби.
  • Посада, звання, військово-облікова спеціальність (якщо відомо).
  • Особовий номер (індивідуальний податковий номер), номер військового квитка, тимчасового військового квитка (копія) чи жетон.
  • ПІБ та контакти колег по службі, побратимів.
  • ПІБ та контакти безпосереднього командира.
  • ПІБ та контакти командира частини.
  • Телефон гарячої лінії частини, бригади, угрупування.

Раніше ми розповідали, про зміну яких персональних даних призовник має повідомити роботодавця. Також ми писали, що в Україні хочуть змінити правила мобілізації. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.