Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чехія урізала пільги для біженців з України: який розмір виплат

Розбиралися, чому чеська влада різко скоротила витрати на виплати українським біженцям та на які гроші можна поки ще розраховувати

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Чехії зареєстровано 325 742 українців з тимчасовим захистом

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Влада Чехії посилила умови виплати допомоги для біженців із України. На такий крок пішли через економію коштів у бюджеті.

Про це повідомляє Seznam Zprávy.

За даними чеського уряду, Прага скоротила витрати на українських біженців більш ніж на третину. Економія пов'язана із законом lex Ukrajina, в якому переглянуті виплати біженцям і який набув чинності в липні.

У червні 2023 року Чехія витратила майже 71 млн євро на гуманітарну допомогу та гранти солідарності, а до липня ці витрати знизились до 46 млн євро.

Міністр праці Маріан Юречка підтвердив, що зміна умов призвела до значного скорочення витрат. За його словами, деякі біженці залишили країну і повернулися до України, тоді як інші вирішили знайти роботу в Чехії, аби мати можливість покрити свої потреби.

Скільки українців проживає у Чехії

Наразі в Чехії зареєстровано 325 742 українців з тимчасовим захистом – це одна з європейських країн, яка приймає найбільше українських біженців на душу населення. За даними бюро праці Чехії, у липні майже 110 тисяч біженців з тимчасовим захистом працювали.

Яку допомогу отримують біженці

Станом на липень люди, які проживають у зареєстрованих квартирах, отримують житлову допомогу в розмірі 125 євро на місяць. Крім того, біженці отримують гуманітарну допомогу.

Діти, студенти та люди похилого віку мають право на більшу допомогу – близько 200 євро на місяць, тоді як інші отримують близько 130 євро. Люди з інвалідністю отримують додаткові пільги.

Як свідчить опитування агентства STEM, 56% чеського населення підтримують перебування українських біженців у країні.

Нові правила виплат грошової допомоги

Раніше ми писали про те, що закон "Lex Ukraine V" змінив правила гуманітарних виплат для біженців у Чехії. Раніше людям платили по 5 000 крон (8 600 грн) щомісяця впродовж шести місяців. Згодом розмір допомоги зменшився до 4 860 крон (8 360 грн) для дорослих і 3 490 (6 000 грн) для дітей. З весни 2023 року ситуація наступна:

  • сума перших виплат дорівнює 4 860 крон;
  • замість автоматичного затвердження заявки, для нарахування потрібно подати інформацію про дохід;
  • у разі відсутності роботи протягом 150 днів сума допомоги від держави зменшиться до 3 130 крон (5 400 грн) для дорослого;
  • якщо вказана у зверненні адреса не буде збігатися з даними в реєстрі жителів, у виплаті відмовлять;
  • подати заяву на першу виплату можна в онлайн і офлайн форматах;
  • біженці з інвалідністю та пенсіонери отримують більше – 7 290 крон (12 500 грн) для дорослих і 5 235 крон (9 000 грн) для дітей.

Раніше ми розповідали, на яку грошову допомогу можуть розраховувати українці у різних країнах Європи. Більше про те, як живуть українці за кордоном читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.