Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші військовим після демобілізації 2023: які виплати гарантує держава

Чимало виплат службовці отримують після демобілізації, що гарантується українським законодавством

Фото: УНІАН, МО. Колаж: Pro Гроші

Військовим після звільнення належить чимало виплат від держави

Фото: УНІАН, МО. Колаж: Pro Гроші

Під час служби та після звільнення військові мають право на соціальні гарантії, грошове забезпечення, компенсаційні виплати, пільги тощо. Деякі кошти можна отримати лише після демобілізації.

Сайт Pro Гроші розповідає, які виплати гарантує держава військовим після закінчення терміну служби.

На що можуть розраховувати військові

Загалом в законодавчій базі визначена кількість фінансових нарахувань після демобілізації. До переліку входять:

  • компенсація за неотримане речове майно;
  • одноразова грошова допомога;
  • відшкодування за невикористану відпустку;
  • кошти для оздоровлення;
  • матеріальна підтримка для вирішення соціально-побутових питань.

Як домогтися компенсації вартості за майно, прописано в ст. 91 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей". Спершу військовому варто отримати довідку від речової служби частини про вартість, потім написати рапорт командиру про відшкодування вказаної суми. На підставі його наказу виплачують кошти.

Також демобілізовані можуть отримати 50% місячної зарплати за кожен рік служби у разі звільнення за станом здоров’я. Плюс за наявності вислуги не менше 10 календарних років кошти нараховують службовцям, які звільнилися за віком, через скорочення штату чи завершення строку контракту.

Гроші за невикористану відпустку належать всім військовим, не зважаючи на підстави звільнення. Розмір компенсації вираховують за всі невикористані дні основної щорічної та додаткової відпусток. Умови передбачені ст. 162 ЗУ "Про відпустки" та п. 12 ч. 1 ст. 12 ЗУ "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

У випадку, якщо військовий під час служби мав потребу в коштах на оздоровлення, але не отримав їх, то після демобілізації їх виплачують на підставі наказу командира частини. Розмір залежить від посадового окладу, виплат за званням і надбавки за вислугу років.

У розділі XXIIV "Виплата матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань" Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, йдеться про можливість нарахування одноразової виплати для вирішення вказаних питань. Сума не має бути вищою за місячне забезпечення службовця, куди включають всі види грошового забезпечення, окрім винагород.

Раніше сайт Pro Гроші писав про зарплати військових у квітні та розповідав, скільки отримають та чи повернули їм доплати. Також ми повідомляли про нові терміни служби та відстрочку на 5 років, зазначаючи, що може змінитися для мобілізованих.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.