Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати у разі смерті військового: як отримати додаткові кошти та юрдопомогу

Українки, які втратили коханих і близьких людей на війні, потребують психологічної та юридичної допомоги

Фото: Pexels, НБУ, Генштаб. Колаж: Pro Гроші

Додаткові виплати родинам, які втратили чоловіків на війні

Фото: Pexels, НБУ, Генштаб. Колаж: Pro Гроші

Після загибелі військовослужбовця сім’ї належить одноразова матеріальна виплата в розмірі 15 млн гривень. Втім родичам і найближчим людям також потрібна допомога психологічного та консультативного характеру.

Саме це надають фахівці благодійної організації "Ми поруч".

На практиці нерідко трапляється, що сім’я довгий час не може отримати грошову компенсацію від держави через проблеми з документальним підтвердженням факту загибелі військового. Нагадаємо, в Україні претендувати на фінансову допомогу можуть батьки службовця, один з подружжя, неповнолітні діти та особи на його утриманні.

Їхнє право окреслюється разовою виплатою, коштами на поховання, отриманням залишку заробітної плати та пенсією у зв’язку з втратою годувальника. Втім оформлення можливе тільки у випадку наявності свідоцтва про смерть. В умовах війни часто неможливо евакуювати тіло загиблого у безпечну зону. Чи взагалі визначити його місце знаходження. Тож через відсутність медичного документу забрати свідоцтво в органах Державної реєстрації актів цивільного стану неможливо.

Благодійний фонд якраз займається питаннями юридичної підтримки сімей загиблих військовослужбовців. Фахівці організації проводять консультації та надають інформаційну допомогу абсолютно безоплатно. Плюс на офіційному сайті всі охочі можуть ознайомитися з корисними статтями авторства адвоката Євгенія Промського, який дає відповіді на найбільш поширені запитання щодо отримання грошової компенсації.

Додаткові виплати та психологічна допомога

Як зауважила засновниця фонду Уляна Вернер, "тисячі жінок втратили свою опору на війні та, на жаль, продовжують втрачати, тож вважаю своїм обов’язком допомогти нашим жінкам, бо маємо можливість". Зокрема у квітні планується запуск психологічної допомоги у вигляді безплатних особистих консультацій. Розмови з кваліфікованим фахівцем повинні посприяти пришвидшенню зцілення ментального стану людини, яка втратила коханого.

Також благодійний фонд виплачує кошти у вигляді матеріальної підтримки на покриття основних потреб сім'ї. Зазначається, що фінансування здійснює Уляна Вернер: всі виділені гроші йдуть з продажів її курсів.

Щоб отримати необхідну допомогу, потрібно заповнити форму та надіслати заявку на офіційному сайті фонду "Ми поруч". Розгляд займає 1-2 дні, після чого спеціалісти обіцяють зв’язатися з відправником.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кому з українців виплатять до 1 мільйона гривень компенсації. Також ми повідомляли, що родини загиблих держслужбовців та медиків отримають грошову допомогу, та розповідали, скільки їм виплатять.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.