Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші люблять лік і порядок: головні правила накопичення при маленькій зарплаті

Розповідаємо, як оптимізувати власний бюджет і виробити звички, що допоможуть заощаджувати

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Робити накопичення коштів легше, коли є правильне розуміння свого бюджету

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Думка, що гроші можна відкладати лише, якщо дохід вище середнього – несправедлива. Незважаючи на розмір зарплатні, завжди є можливість заощаджувати, головне – розробити стратегію ведення бюджету, яка допоможе оптимізувати фінансове становище без відчутних незручностей.

Пропонуємо декілька порад, очевидних і не дуже, завдяки яким кожна людина зможе сформувати подушку безпеки, при цьому не напружуючись. Це вміння особливо знадобиться у сучасні непрості часи, коли кожного дня економічна і соціальна стабільність може похитнутися.

Більше детально повідомляємо у матеріалі Pro Гроші.

Щомісячно складайте бюджет

Щоб правильно вести свій бюджет, для початку його потрібно грамотно скласти. Це зробити легше, ніж здається, особливо якщо використовувати спеціальні програми чи мобільні додатки. Завдяки інструментам зможете відстежувати витрати в режимі реального часу, відмічати найдорожчі покупки, фіксувати імпульсивні бажання, від яких не змогли відмовитися тощо.

Записуйте всі обов’язкові платежі, без яких не обходиться жоден місяць, наприклад, комунальні послуги, поповнення мобільного зв’язку, проїзд на громадському транспорті, страховий збір, оренда житла та інше.

Конкретизуйте ціль

Щоб задумане вдалося здійснити, важливо правильно та чітко поставити ціль. Вона не повинна бути розмитою чи недосяжною, а навпаки – якнайбільше реальною, конкретною, обмеженою у термінах. Погодьтеся, бажання "відкладати 50 грн в день, щоб через місяць накопичити додаткові півтори тисячі" звучить серйозніше і реалістичніше, ніж ціль "зібрати гроші на новий телефон".

Сформуйте повноцінне бачення своїх витрат

Це особливо корисно, якщо місячний бюджет невеликий. Варто розуміти, з яких витрат, навіть самих мізерних, складається ваш день. Потім ця сума додається до інших, витрачених протягом місяця, і в результаті виходить досить вагома "дірка в бюджеті". 20 гривень, які щоденно витрачаються на ранкову каву, через кілька тижнів перетворяться у 1 000 грн, які можна було відкласти на вагоміші потреби.

Відкрийте окремий рахунок для відкладень

Рекомендується не тримати всі фінанси на одній банківській карті або лише готівкою. Дисциплінує звичка використовувати лише ті гроші, які одразу були відкладені для щоденних витрат. Ця сума має дорівнювати бюджету, з яким ви можете прожити до наступної зарплати. А на окремому рахунку тримайте заощадження: ви зможете привчити себе періодично поповнювати його і не чіпати без нагальної необхідності.

Навчіться періодично відкладати фіксовану суму

Щоб сформувати звичку, потрібна стабільність. Після відкриття окремого рахунку, кожного дня або у спеціально визначений час робіть перекази коштів. Це має бути запланована сума, конкретний відсоток від вашої зарплати, авансу, підробітку тощо, без якого бюджет не постраждає і зможе надалі покривати життєві потреби протягом місяця. Ні в якому разі не відтерміновуйте обов’язковий платіж, не пропускайте його, щоб домогтися вагомого результату.

Аби точно не піддатися слабкості та не витратити кошти на дрібниці, налаштуйте автоматичні відрахування без можливості зняття грошей. Вони будуть здійснюватися без вашого втручання: якщо відкладати регулярно, навіть з маленької заробітної плати можна накопичити значну суму.

Влаштуйте з потреби азартне змагання

Буде легше змиритися з відсутністю додаткових фінансів на банківській карті, якщо ставитися до необхідності відкладень як до гри чи змагання. Можете навіть призначити собі невелику винагороду, якщо вдасться дотриматися правил і заощадити конкретно визначену суму. А щоб не виникало спокуси скористатися резервним рахунком, встановіть покарання, яке б ви нізащо не погодилися виконати у звичайній ситуації.

Власне, одна з найголовніших порад, яка є константою у процесі заощадження, – це відмова купувати непотрібні речі. Щоб уникнути імпульсивних витрат, рекомендуємо заздалегідь складати список необхідного, щоб під час шопінгу не звертати увагу на всі полиці в магазині.

Раніше сайт Pro Гроші писав про топ-5 фактів і міфів про роботу ломбардів. Також ми повідомляли, що ціни в супермаркетах невпинно ростуть.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.