Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни в супермаркетах невпинно ростуть – скільки коштують фрукти

Фрукти на полицях магазинів вражають своєю вартістю, інфляція не оминула жодні продукти харчування

Колаж: Pro Гроші

Фрукти у магазинах б'ють цінові рекорди через ріст інфляції

Колаж: Pro Гроші

Український продовольчий ринок переживає великий стрес через тенденцію швидкого зростання інфляції. За останній місяць показник зріс більш ніж на 1%, через що спостерігаються коливання цін на продукти харчування.

Оновлені моніторингові дані надав портал "Мінфін".

Українці за останні пів року звикли, що вартість харчів невпинно збільшується. Зокрема, неймовірно підскочила ціна на курячі яйця, причому прогнозують її збільшення ще на 10-15% найближчим часом. Сезонні овочі також не радують вартістю, оскільки вирощування тепличних культур стає невигідним для виробників, які змушені задля компенсації витрат корегувати ціну у бік дорожчання.

Фрукти, велика частина яких з’являється у супермаркетах завдяки імпорту, через зрозумілі причини не стабілізуються у ціні. Вона поступово росте навіть у порівнянні з вереснем, така ж тенденція очікується до кінця поточного року. Оскільки український уряд різко скоротив імпорт товарів, що не критично важливі для функціонування суспільства, може статися фруктовий дефіцит.

Важливим фактором, який найбільше впливає на становлення цінової політики, є логістика. На жаль, порівняно з минулим роком вона підскочила у вартості вдвічі. За словами керівника "АПК: овочі та фрукти" Олександра Хорьова, "збільшення кошту доставки бананів і цитрусових, які минулими роками заходили в Україну через порти, взагалі рекордна".

Яка ціна фруктів у магазинах України

Наразі найменші проблеми спостерігаються з яблуками. Цього сезону урожай вдалося зібрати щедрий, тому ціни постачальники заклали схожі до минулорічних. Вони дорівнюють близько 10 грн за кілограм на опті та 12-19 гривень у роздріб (залежно від сорту та якості). Проте зауважимо, що довготривалі дощі здатні попсувати якість закладеної на зберігання продукції, через що навесні яблука можуть різко подорожчати.

Банани в середньому продають за 60 гривень, хоча є торгові точки, де кілограм товару коштує 70 грн. Хоча зазвичай в цей період року банани конкурують за споживачів з яблуками, та, навіть, коштують дешевше. Сьогодні немає сенсу говорити за конкуренцію, оскільки навіть влітку чимало українців були шоковані цінниками у 35-40 гривень.

Цитрусові також не радують. Їхня середня вартість – 82-83 гривні за кілограм, деякі супермаркети реалізують продукт і за 100 грн. А у вересні можна було придбати апельсини за 65 грн. Мандарини підскочили до 110 гривень, ще місяць назад їхня середня ціна не перевищувала 85 гривень.

Експерти прогнозують, що інфляція призведе до ще більших змін у бік дорожчання продуктів харчування. Проте в НБУ говорять, що вищою за показник у 30% вона не встановиться.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні зникне один вид хлібу та деякі крупи. Також ми повідомляли, що ціна яєць побила новий рекорд.

Більше новин про ціни на продукти в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.