Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Топ-5 фактів і міфів про роботу ломбардів: розвінчуємо помилкові думки

Часто помилкове враження про діяльність ломбардів позбавляє людину можливості швидко і просто отримати додаткові кошти

Фото: lombard1. Колаж: Pro Гроші

Розвінчуємо традиційні міфи про ломбарди, які заважають людям користуватися їхніми послугами

Фото: lombard1. Колаж: Pro Гроші

В Україні легально здійснюється діяльність ломбардів, які регулюються НБУ з 2020 року. Щоб законно працювати і пропонувати послуги, потрібно відповідати критеріям та отримати ліцензію.

Погодьтеся, існування нормативів щодо здійснення роботи, підпорядкування Національному банку – ці факти не в’яжуться з уявленням багатьох людей про ломбарди, які помилково вважають неблагонадійними. Ці враження заважають користуватися корисними послугами, як от швидка і безпечна фінансова позика, продаж цінного майна за конкурентну ціну тощо.

Аби власноруч не позбавити себе своєчасної матеріальної допомоги, яку пропонує ломбард, постараємося разом розвінчати популярні міфи, що існують у суспільстві.

Як працюють ломбарди

Кожна людина може звернутися до цієї фінансової установи,щоб отримати короткострокові позики під заставу майна. Це базовий аспект діяльності: він здійснюється лише для повнолітніх осіб, які можуть надати документи (паспорт та ідентифікаційний код). Інших умов укладення договору не існує: жодного підтвердження офіційного прибутку чи достатнього рівня доходу, хорошої кредитної історії не потрібно!

Клієнт бере необхідну суму коштів під відсоток, трохи вищий, ніж у банківській установі, при цьому залишаючи заставне майно. Після закінчення терміну повертає борг із відсотками і забирає заставу. В проблемних випадках надавач позики компенсує власні втрати за рахунок майна клієнта.

Виглядає законно та вигідно у порівнянні зі зверненням до макрофінансових компаній. Але для деяких потенційних позичальників міфи про ломбард стають серйозною перешкодою для початку співпраці.

Топ-5 міфів, що засіли в головах споживачів

Міф №1. В ломбард звертаються лише бідні та неблагонадійні люди.

Установи працюють на різних рівнях потреб. Вони здатні задовольнити як студента, якому не вистачає кілько сотень гривень до стипендії, так і малий чи середній бізнес, якому знадобилася позика для покриття підприємницьких витрат. Незалежно від фінансової проблеми та рівня заробітку ломбард допоможе оперативно вирішити грошове питання.

Міф №2. В ломбард здають речі, отримані шахрайським шляхом.

Взагалі, трапляються всякі випадки. Не виключено, що клієнт вирішить позбутися украденого майна через посередництво ломбарду. Проте це дуже нерозумне рішення, оскільки при оформлені договору людина надає для фіксуванні свої паспортні дані. Якщо виясниться, що продана річ опинилася у клієнта незаконно, керівництво ломбарду одразу передасть інформацію у правоохоронні органи.

Міф №3. Кредит оформляється довше та складніше, оскільки доводиться проводити оцінку майна.

Насправді процедура займає від 5 до 10 хвилин. Співробітників навчають кілька тижнів до початку роботи, як оперативно здійснювати оцінку застави та швидко оформляти угоду. Кошти одразу дають готівкою чи надсилають на карту будь-якого українського банку. Тоді як у макрофінансових компаніях чимало часу доводить витрачати на перевірку особистої інформації та заповнення паперів.

Міф №4. За продаж речей дають невелику суму, їх оцінюють дешево.

Ще один міф, який легко спростувати на практиці. Більшість установ у випадку, якщо застава перебуває у хорошому стані, можуть купити її за ціною, трішки нижчою за вартість нової речі. Тим паче, коли клієнт продає затребуваний на ринку товар. Люди цілком може виручити до 80% стартової ціни.

Міф №5. Ломбарди завищують відсоткові ставки.

У порівняні з банківськими установами відсотки дійсно можуть дещо вищими. Часто вони перебувають на одному рівні, а у випадках з окремими видами позик – навіть нижче. З МФО взагалі зрівнювати немає сенсу, оскільки такі фірми завжди завищують плату за користування позиками, щоб покрити свої ризики.

Якщо ви хвилюєтеся через можливі проблеми, проте маєте намір звернутися до ломбарду, рекомендуємо обирати установи, що входять до мережі. Вони завжди пропонують лояльну клієнтську політику, встановлюють різні види тарифів для позичальників, аби клієнти залишилися задоволені послугами та поверталися за потреби.

Раніше сайт Pro Гроші писав про 5 ознак того, що житло потрібно оминати. Також ми повідомляли про речі, які знадобляться кожному велосипедисту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.