Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Грошей може не вистачити? Що буде з пенсіями та субсидіями у 2023 році

Експерт розповів, де Україна візьме гроші на виплату пенсій, субсидій та соціальної допомоги

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Гроші на пенсії знайти не так просто

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Незважаючи на війну, українським пенсіонерам не планують скасовувати виплати або зменшувати їх наступного року. Субсидії теж залишаться, як і інші соціальні виплати.

Однак це велике навантаження на економіку, і чи витримає його наша країна – велике питання. Сайт Pro Гроші розповідає, що буде з пенсіями, субсидіями та соцвиплатами наступного року, а також разом з експертом аналізує, чи вистачить для цих виплат ресурсів.

За словами економіста, фінансового аналітика та керівника банківського порталу ua-banker.com.ua Олексія Лупоносова, у попередньому проєкті держбюджету закладені величезні видатки на соціальні статті витрат.

Я бачив кілька проєктів бюджету і всі вони передбачають збільшення соціальних статей. На сьогоднішній день це погіршується тим, що у нас багато людей виїхало за межі країни, і у першу чергу це люди не пенсійного віку, а ті, хто може працювати, – каже експерт.

Це є великою проблемою, адже ці люди працюють за межами країни і їх податки не йдуть в український бюджет. На думку Лупоносова, гроші на ці видатки можна отримати лише у якості "донатів", тобто фінансової допомоги від інших країн або організацій.

Економіст розповів, що за часів незалежності України вже траплялися ситуації, коли на рахунку Пенсійного фонду не було грошей для виплати пенсій, але в усіх випадках влада змогла вийти із цього становища.

Ситуація може повторитися і надалі, однак спрогнозувати, що буде наступного року дуже важко, бо економічний фронт теж змінюється щохвилини.

Або ми воюємо, або ми працюємо. І якщо ми воюємо на передовій усього світу, за все добре, за демократію і все інше, то це нормально. Ми стаємо на військові рейки і виконуємо роботу, кожен на своєму місці, – зазначає аналітик.

Це означає, що ми дуже потребуємо фінансової допомоги від партнерів, яку вони цілком здатні надати і скоріше за все, так і станеться.

Індексація пенсій

В уряді налаштовані рішуче і хочуть проіндексувати пенсії за планом – у березні 2023 року. Виплати збільшать з урахуванням розміру інфляції та динаміки зміни заробітних плат.

Про це заявив в ефірі телемарафону заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко. Він також нагадав, що соціальна сфера є одним з пріоритетів держбюджету на наступний рік і на неї планують витратити понад 800 млрд грн.

Зазвичай пенсії індексують на 14%, але цьогоріч, через зростання інфляції, ситуація може змінитись.

Субсидії на комуналку

Субсидії також не планують скасовувати, адже країну чекає важкий опалювальний сезон. Із жовтня 2022 року їх населенню виплачуватиме Пенсійний фонд, а з грудня цього року він ще й буде займатися їх призначенням. Про плани на наступний рік поки нічого не відомо.

Зазначається лише, що кожен поданий на отримання субсидії пакет документів буде розглядатись у індивідуальному порядку.

Тож сума на покриття розходів на комуналку буде різною для кожного окремого українця. Виплату вираховують за такою схемою – від встановленої суми за житлово-комунальні послуги у межах закріплених норм віднімають суму обов’язкового платежу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому в Україні може різко збільшитись кількість отримувачів субсидій і розповідав, скільки коштує докупити трудовий стаж для отримання пенсії за віком.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.