Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Без пенсії не залишитеся: скільки коштує докупити трудовий стаж

Якщо українцям до пенсії не вистачає трудового стажу, його можна докупити

Фото: УНІАН, Кадровик.UA. Колаж: Pro Гроші

За скільки можна купити страховий стаж

Фото: УНІАН, Кадровик.UA. Колаж: Pro Гроші

Через поширену практику неофіційного працевлаштування деякі українці стикаються з проблемою нестачі трудового стажу, необхідного для отримання пенсії. Однак, у Пенсійному фонді заспокоюють – якщо стажу не вистачає, його офіційно можна докупити.

Pro Гроші розповідає, скільки коштує докупити собі необхідні роки стажу, та як це зробити.

Як перевірити трудовий стаж

Для початку потрібно точно з'ясувати, скільки трудового стажу у вас є. Зробити це можна, переглянувши інформацію у довідках ОК-5 чи ОК-7.

Ці довідки можна отримати онлайн на сайті Пенсійного фонду України, особисто у відділенні ПФУ (з собою треба мати паспорт та ідентифікаційний код), або ж через "Дію".

Скільки коштує докупити стаж

За кожен місяць, який людина хоче докупити до свого страхового стажу, треба заплатити внесок, який щонайменше дорівнює сумі мінімального страхового внеску на дату укладання договору, помноженого на коефіцієнт 2.

Мінімальний страховий внесок на сьогодні становить 22% від мінімальної зарплати, тобто 1 474 грн. Отже, купити місяць стажу можна за 2 948 грн. Таким чином рік страхового стажу обійдеться у 35 376 грн, два роки – 70 752 грн, три роки – 106 128 грн і так далі.

Якими чином можна купити стаж

Для цього потрібно укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, сплативши стаж за попередні періоди або майбутні роки (для виходу на пенсію раніше).

Такий договір можна укласти не менше ніж на рік.

Як включити в стаж роки навчання після 2004 року

В Україні до 2004 року до трудового стажу зараховувалось і навчання у закладах вищої освіти, однак потім таку практику припинили.

Щоб роки навчання після 2004 року зарахувалися як страховий стаж, потрібно самостійно сплатити ЄСВ. Для цього спочатку треба звернутися до відділення податкової служби за місцем проживання, а потім туди написати заяву про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.