Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гривня VS долар – у якій валюті краще зберігати заощадження

Вибір валюти для збереження заощаджень є складним завданням, і він повинен базуватися на особистих потребах та обставинах кожної людини

Фото: Unsplash

Економіст розповів, чи варто тримати заощадження в гривні

Фото: Unsplash

Валютний ринок завжди був предметом підвищеного інтересу та обговорення серед громадян, і особливо в останні роки, коли країна стикається з низкою складних економічних та політичних викликів. З початку повномасштабної війни в Україні було прийняте рішення зафіксувати курс долара до гривні, з метою запобігти стрімкому знеціненню національної валюти. Проте, вже на початку жовтня фіксований курс було скасовано, що викликало питання та обговорення серед громадян стосовно того, чи варто зберігати заощадження у гривні.

Щоб з'ясувати це редакція сайту Pro Гроші звернулася до доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова.

Економіст відзначив, що деякі громадяни демонструють патріотизм, віддаючи перевагу національній валюті та відмовляючись від іноземної. Проте, він вважає, що це не завжди раціональне рішення.

Олексій Плотніков вважає, що в умовах складної економічної ситуації та війни в Україні, деякі ризики важко передбачити, і громадяни повинні шукати можливості для збереження своїх фінансових резервів. В цьому може допомогти купівля іноземної валюти.

Олексій Плотніков рекомендує підходити до цього питання індивідуально, враховуючи свої власні фінансові потреби та цілі. Якщо ви маєте намір витратити гроші найближчим часом, то розумно зберігати частину заощаджень в гривні. Проте, якщо вам не терміново потрібна національна валюта, то можна безпроблемно перевести кошти в іноземну валюту, таку як долари або інша стійка валюта.

Чи продовжить долар дешевшати

Останнім часом курс долара в Україні приносив радість, знижуючись майже щодня і дозволяючи придбати іноземну валюту за вигідною ціною. Проте, триває питання про те, як довго це триватиме та чому долар здорожчає. Щоб відповісти, редакція сайту Pro Гроші звернулася до економіста Олексія Плотнікова.

За словами економіста, на курс долара впливають два основні чинники: попит і пропозиція. Якщо пропозиція перевищує попит, це призводить до зниження курсу. Але при зменшенні пропозиції може здорожчати валюта. Зовнішні чинники, такі як допомога від міжнародних партнерів і зміни в геополітичній ситуації, також впливають на курс.

Олексій Плотніков вважає, що динаміка курсу може змінитися в листопаді, і іноземна валюта може подорожчати.

Раніше ми дізналися в економіста, які наслідки можуть виникнути у разі продовження зниження курсу долара. Також ми повідомляли, що відбувалося на валютному ринку минулого тижня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.