Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Головне нововведення листопада – що назавжди зміниться для українців вже незабаром

Розповідаємо, до яких змін слід готуватися вимушеним переселенцям в Україні вже з 1 листопада

Фото: УНІАН

Що зміниться для ВПО з 1 листопада

Фото: УНІАН

З 1 листопада в Україні дещо зміниться схема державних виплат. Зміни торкнуться вимушених переселенців, яким потрібна грошова підтримка через війну з Росією.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, яке нововведення очікує на людей вже незабаром.

Що зміниться для переселенців

Отже, громадянам, які отримуватимуть офіційний статус ВПО, важливо знати, що звертатися за державною допомогою потрібно буде тільки одному представнику родини. Тобто усім членам одночасно це робити не варто. Зазначимо, що це стосується лише тих українців, які вперше оформлюватимуть грошову допомогу на проживання.

Завдяки змінам, як очікують в уряді, зникне бюрократичний процес розгляду документів, на підставі яких українцям надають статус ВПО. Адже оформленням документів займатиметься лише одна людина, а сам процес відбуватиметься онлайн.

Водночас переселенці, які вже мають відповідний статус, продовжать виплати в автоматичному режимі. Тобто їм не потрібно буде нікуди звертатися як мінімум до кінця січня 2024 року, коли умови надання грошової допомоги переглядатимуть.

Станом на зараз переселенцям виплачують:

  • три тисячі гривень — на дітей та осіб з інвалідністю;
  • дві тисячі гривень — на одного дорослого.

Чому українцям відмовляють у статусі ВПО

Держава може відмовити з різних причин. Наприклад:

  • відсутні обставини, через які сім'я мала б переїхати в інший регіон країни з місця свого постійного проживання;
  • державним органам відомо, що сім'я подала неправдиві дані, щоби отримати статус;
  • заявник втратив документи, які посвідчують особу (до їх відновлення);
  • в документах заявника, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, або документах, що підтверджують особливий статус, відсутня відмітка про реєстрацію місця проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, та відсутні докази проживання там;
  • органи не підтвердили, що сім'я довела факт проживання на відповідній території.

Одразу зауважимо, що засмучуватися через відмову не варто, адже можна повторно подати заяву на отримання статусу ВПО, але після того, як виправили обставини, через які вам відмовили попереднього разу.

Що буде з виплатами ВПО у 2024 році

У Держбюджеті на наступний рік на фінансову підтримку переселенцям заклали чималу суму: 16,5 мільярда гривень. Але це не означає, що виплати ВПО зростуть. Ймовірно, що люди отримуватимуть такий самий розмір допомоги, як і у 2023 році.

Однак, за словами міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, наступного року, можливо, збільшені виплати отримуватимуть люди з інвалідністю та малозабезпечені українці з-поміж ВПО.

"Ті, хто не може без допомоги, мають отримувати більше грошей. Усе таки допомога у дві тисячі гривень — це дуже мало", — сказала вона.

При цьому Ірина Верещук не пояснила, як саме збільшаться виплати.

Раніше ми розповідали, що змінилося для внутрішньо переміщених осіб з 1 жовтня. Також ми пояснювали, що зміниться майже для кожного українця до кінця осені. Також нагадаємо, що отримати статус ВПО українці можуть навіть без прописки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.