Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Торкнеться майже кожного — що зміниться для українців до кінця осені

Розповідаємо, які зміни підготувала влада для деяких українців восени 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Восени деяким переселенцям відновлять виплати, а водіям запровадять нові правила

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час війни доволі складно планувати щось наперед. Проте зміни в Україні продовжують з'являтися майже щомісяця. Так, восени цього року влада запланувала кілька нововведень, які позначаться на житті багатьох громадян.

Редакція сайту Pro Гроші вирішила розповісти про найважливіші зміни.

Зміниться порядок виплат ВПО

Як відомо, у перший день осені запрацювали нові правила нарахування грошової допомоги для внутрішньопереміщених осіб (ВПО). Відтепер враховується майновий стан громадян. Так, держдопомогу не отримують люди, які:

  • придбали новий автомобіль (з року випуску минуло менш як п'ять років), крім автомобіля, який придбали волонтери та віддали на потреби оборони країни;
  • купили земельну ділянку за понад 100 тисяч гривень, квартиру, будинок (крім житла, одержаного коштом державного або місцевого бюджету);
  • тримають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі понад 100 тисяч гривень;
  • придбали іноземну валюту (крім валюти, одержаної від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму понад 100 тисяч гривень;
  • володіють житлом на територіях, де не ведуться активні (можливі) бойові дії або окуповані, якщо таке житло має площу понад 13,65 квадратних метрів на одного члена сім'ї.

А вже з 1 листопада переселенцям, які звертатимуться за призначенням допомоги на проживання вперше, гроші перераховуватимуть одній людині з розрахунку на всіх членів сім'ї. Раніше оформлювати заявку мали усі члени сім'ї окремо.

Деяким переселенцям відновлять виплати

Мова про громадян, яких помилково позбавили грошової допомоги, бо вони опинилися у списках померлих. За словами очільниці Мінреінтеграції Ірини Верещук, реєстр, який показує особу як померлу, не містить даних про податковий номер. І ті люди, які були в реєстрах на виплату ВПО, як виявилося, були повними тезками. Після з'ясування обставин таким особам виплати відновлять.

Також допомогу на проживання знову отримуватимуть українці, які виїхали за кордон. Деякі з них, як виявилося, вже повернулися в Україну, але система не зафіксувала їхнє повернення.

"Наприклад, верифікація відбулася 15 липня, а люди повернулися в Україну 16 числа. Виплати їм також відновимо", — сказала Верещук.

Розмір житлових субсидій збільшиться

Під час опалювального сезону 2022/2023 середній розмір житлових субсидій складав приблизно 1,6 тисячі гривень щомісяця. Втім цієї осені розмір допомоги може має зрости, оскільки влітку підвищилися тарифи на електроенергію. До того ж кількість одержувачів субсидій в Україні теж збільшиться.

Нові правила отримання водійського посвідчення

Восени пілотний проєкт МВС щодо забезпечення прозорих іспитів розширять на інші українські регіони. Зокрема, дозволять:

  • вивчати теорію не тільки в автошколах. Водії зможуть готуватися до іспиту самостійно або з репетитором;
  • у класах, де відбуватимуться теоретичні іспити, перебуватимуть лише водії, також встановлять додаткові камери, аби не було сліпих зон;
  • складати практичний іспит на автомобілях Renault і Hyundai. Автомобілі обладнають чотирма камерами, аби фіксувати, які педалі натискають водій та інструктор, а також шлях авто та дії водія.

Наразі цей проєкт запровадили в таких областях:

  • Київський;
  • Одеській;
  • Вінницькій;
  • Львівській.

Натомість восени нові правила торкнуться водіїв по всій країні.

Раніше ми розповідали, яка корисна функція з'явилася у Дії. Також ми писали, до яких змін готуватися українцям у вересні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.