Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Головне нововведення грудня – що скоро зміниться і як вплине на кожного українця

Основні зміни в грудні стосуватимуться розмірів і нарахувань субсидій та соціальних виплат

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 1 грудня українцям збільшать прожитковий мінімум

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 1 грудня 2022 року в Україні збільшується розмір прожиткового мінімуму. До цього показника прив'язано чимало соціальних виплат, які доведеться перерахувати. Щобільше, з початку місяця нарахування відбуватимуться інакше.

Сайт Pro Гроші розповідає, яке головне нововведення грудня торкнеться чи не кожного українця.

Скільки отримуватимуть громадяни

У законі "Про державний бюджет України на 2022 рік" вказано, що з 1 грудня прожитковий мінімум становитиме 2 589 грн на людину в місяць. Це узагальнений показник, тоді як щодо різних соціальних і демографічних груп він дорівнюватиме:

  • діти віком до 6 років – 2 272 грн;
  • діти віком від 6 до 18 років – 2 833 грн;
  • працездатні особи – 2 684 грн;
  • особи, які втратили працездатність – 2 093 грн.

До прожиткового мінімуму прив'язані такі виплати як мінімальна пенсія за віком, допомога по безробіттю, мінімальна сума аліментів, допомога у зв'язку з вагітністю тощо. Всі ці виплати також будуть змінені. З 1 грудня українці отримуватимуть такі суми:

  • індексована оплата праці – здійснюється в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто складе 2 684 грн;
  • мінімальна пенсія за віком – збільшиться до 2 093 грн;
  • максимальний розмір допомоги по безробіттю – у воєнний час не може перевищувати мінімальну зарплату, тобто 6 700 грн (у мирний час сума не повинна бути більшою за 4 прожиткові мінімуми для працездатних осіб);
  • мінімальний гарантований розмір аліментів – сума дорівнює 1 136 грн для дітей до шести років, 1 416 грн – для дітей від шести до 18 років;
  • виплата у зв'язку з вагітністю та пологами – не може бути менш як 25% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб на місяць, тобто 671 грн (сума має дорівнювати 100% середньомісячного доходу жінки);
  • плата за видачу ліцензії – одноразовий платіж у розмірі 2 684 грн.

Хто відповідальний за виплати та субсидії

До кінця листопада функції призначення і нарахування різних соціальних виплат або субсидій на житлово-комунальні послуги виконує Фонд соціального страхування. Для отримання послуг українці могли звернутися у місцеве управління соцзахисту або відвідати Центр надання адміністративних послуг.

З 1 грудня, відповідно до постанови уряду, ці функції візьме на себе Пенсійний фонд України. Отримувачі не повинні відчути на собі зміни, оскільки передаватимуть повноваження і реєстри від однієї структури до іншої поетапно. Людям, які наразі отримують будь-яку соціальну виплату, не варто перейматися взагалі: всі надходження їм перерахують автоматично.

Для нових отримувачів з грудня будуть відкриті відділення ПФУ або ЦНАПи. Громадяни отримуватимуть гроші на банківські рахунки або через поштові перекази. Додатково банківські картки відкривати немає потреби, адже особисті дані Пенсійний фонд отримає завдяки централізованій електронній базі.

Нарешті, в Україні працює екстериторіальний принцип призначення допомоги, тобто громадяни не прив'язані до ЦНАПу чи відділення ПФУ за місцем реєстрації. Відвідувати ці установи можна залежно від фактичного місця проживання, оскільки чимало людей з початку повномасштабного вторгнення виїхали у більш спокійні регіони.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що аферисти виманюють гроші через Пенсійний фонд. Також ми повідомляли, чому в касі не так просто купити валюту і як це зробити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.