Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Аферисти виманюють гроші через Пенсійний фонд – як не втрапити у пастку

Шахраї виманюють банківські реквізити, обіцяючи виплати фінансової допомоги

Фото: fotokanal, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Нова фінансова афера від імені Пенсійного фонду України

Фото: fotokanal, НБУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні з’явилася нова шахрайська схема, яка побудована на потребах громадян, постраждалих від війни. На жаль, з початку повномасштабного вторгнення виникло чимало злочинних мереж, які наживаються на людях.

Деталі повідомили у Пенсійному фонді.

Громадяни, які потребують грошової допомоги від держави чи міжнародних благодійних організацій, можуть взяти участь у різних програмах підтримки. Зокрема ВПО отримують 2 000 і 3 000 тисячі гривень щомісяця на кожного члена родини, якщо відповідають визначеним критеріям. І таких програм існує чимало, вони фінансуються або благодійниками, або державним бюджетом.

Не дивно, що аферисти використовують саме такий привід, аби обманути громадян і вкрасти їхні кошти. Адже наштовхнувшись в мережі Інтернет на інформацію про можливість отримати грошову допомогу в розмірі 2 200 грн на кожного постраждалого від війни члена сім’ї, мало хто не захоче нею скористатися.

Як інформує ПФУ, шахраї розробили чат-бот у месенджері Telegram нібито від Фонду. Інструмент використовує символіку та назву Пенсійного фонду, видаючи себе за офіційне представництво. Там розповсюджується інформація про фінансову підтримку українців, для чого охочим потрібно подати заявку, вказавши особисті дані та банківські реквізити.

"Бот @pensijnyj_fond_ukrainybot не має жодного стосунку до ПФУ. Усі його дії – неправомірні й націлені на незаконне заволодіння коштами громадян. Тому в жодному разі не варто заповнювати такі заявки, і тим паче вказувати особисті дані", – наголошує пресслужба Фонду

Адже дуже легко отримати доступ до фінансових рахунків і зняти кошти з карток, маючи на руках реквізити. Наразі справою займаються правоохоронні органи, які обіцяють відшукати власників чат-бота та покарати винних.

Які ще афери діють останнім часом

Схожа історія з отриманням грошей від Організації Об'єднаних Націй. За повідомленнями постраждалих, їм на мобільний телефон надходили повідомлення про можливість подати заявку на підтримку від ООН. У тексті вказувалося посилання на фішинговий сайт (двійник справжнього, з його символікою і назвою), де потрібно вказати дані картки разом з терміном дії та ССV-кодом. Зрозуміло, що після отримання інформації гроші на рахунку жертви зникають, інколи разом із кредитним лімітом.

Не пощастило потрапити на гачок аферистів українським фермерам. Аграріям на електронну пошту приходять листи з пропозицією податися на грант для закупівлі сільськогосподарської техніки. Але спочатку просять підрахувати орієнтовну вартість потреби, а також сплатити реєстраційний внесок. Після надходження грошей шахраї зникають з радарів.

Серед найбільш розповсюджених у період війни афер вирізняють фейковий збір коштів для військових, передачу інформації про місцеперебування безвісти зниклих родичів, евакуаційні перевезення, оренду житла за "вигідною" ціною для переселенців тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як шахраї крадуть гроші з рахунків, а українці це дозволяють. Також ми повідомляли, від якої нової шахрайської схеми страждають українці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.