Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Грошей стане більше? На скільки підвищать прожитковий мінімум в Україні

Розповідаємо, що відбувається з прожитковим мінімумом в Україні та на скільки він підвищиться

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні підвищують прожитковий мінімум

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 1 грудня в Україні заплановане підвищення прожиткового мінімуму, але це ще не означає, що фінансове становище малозабезпечених громадян зміниться на краще.

Про це в ефірі телемарафону повідомила перша заступниця міністра соціальної політики Дар'я Марчак.

Який буде прожитковий мінімум

Для осіб, які втратили працездатність, сума прожиткового мінімуму становитиме 2 093 грн, а для працездатних осіб – 2 684 грн. Громадяни, які найбільше потребують допомоги, не отримають максимальну вигоду від підвищення прожиткового мінімуму.

Виходячи з прожиткового мінімуму, розраховують багато соціальних виплат, тому підвищення в першу чергу відчують українці із хорошим доходом.

Наразі прожитковий мінімум в країні не відіграє своєї ключової ролі як показника доходів, і це глобальна проблема. Річ у тому, що до прожиткового мінімуму в Україні прив'язані численні виплати. Проте, продовжується розробка нового інструменту соціальної підтримки, щоб посилити захист громадян, які перебувають у дуже складному фінансовому становищі.

Який наразі прожитковий мінімум в Україні

Сьогодні в Україні середній прожитковий мінімум становить 2 508 гривень, а для пенсіонерів він ще менший – 2 027 гривень. На такі гроші прожити пенсіонеру неможливо. Щоб хоч якось закрити всі свої потреби, одній людині необхідно на місяць як мінімум 6,5 тис. гривень.

Щоб була можливість підвищити пенсії деяким категоріям громадян та збільшити соціальні виплати, необхідно, щоб прожитковий мінімум був принаймні у 2,6 рази або на 4 тисячі гривень більше, ніж є наразі в Україні.

Нові соціальні виплати для українців

Виплати будуть прив'язані до фінансового стану людини, таким чином це дозволить охопити більше громадян, які опинились в скрутному становищі, та надати їм допомогу. Таку універсальну виплату планують надавати певний час, поки людина не знайде роботу та не стабілізує свої фінансові показники. Держава таким чином намагається допомогти українцям, які втратили все своє майно та спосіб заробітку.

Раніше ми розповідали, чому деякі переселенці не можуть отримати виплати. Також ми писали, мешканці яких громад можуть розраховувати на фінансову допомогу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.