Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фінансові інструменти для бізнесу: що потрібно знати про факторинг

Розповідаємо про кредитування, яке підійде компаніям, що працюють з відстрочкою платежу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Факторинг – це різновид кредиту без застави для організації

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У ринкових відносинах постачальники часто стикаються з довгими тарифними оплатами з боку своїх покупців. З моменту поставки товару постачальнику можливо доведеться чекати від 30 до 90 днів, аби отримати оплату. Це створює фінансову турбулентність та потребу в забезпеченні додаткових оборотних коштів. У таких випадках можна скористуватися послугами факторинга.

Розповідаємо, що це таке, і які проблеми здатний вирішити факторинг.

Що таке факторинг

Факторинг – це спосіб відновити оборотний капітал постачальника за рахунок залучення сторонніх коштів.

Гроші постачальнику дають банки, які потім отримують право вимоги заборгованості з покупця та певну винагороду за надання послуги факторингу.

Як працює факторинг

Факторинг охоплює роботу між постачальниками, покупцями та банками. Постачальник продає рахунок банку, що дає йому змогу отримати кошти раніше терміну, який зазначений в контракті.

Звичайно, банк купує рахунок з дисконтом, який обчислюється з урахуванням терміну оплати, суми інвойсу та вартості ризику.

Факторинг також вимагає залучення покупця, який повинен сплатити по рахунку безпосередньо банку.

Покупець може мати більш пасивну або більш активну роль у процесі операції з факторингу.

Види факторингу та роль покупця

Існує дві схеми факторингу: класичний і регресивний

При класичному факторингу постачальник надає товари або послуги, продає інвойси банку, де попередньо має відкрити розрахунковий рахунок і надати повний пакет документів.

У такому разі покупець просто підтверджує банку товарність операції.

Потім банк сплачує постачальнику аванс. Зазвичай це 70-95% рахунку. Інші 5-30% йдуть на оплату фінансування резерву для можливих запитів зустрічних вимог, рекламації або штрафів за затримки платежів.

При реверсивному факторингу покупець бере більш активну участь. Покупець сам відкриває ліміти кредитування в одному або в декількох банках та ініціює програму фінансування ланцюга постачань. Покупець надає дані рахунків безпосередньо банку, а також гарантує виплату погодженої суми на користь банку.

Як результат, постачальники можуть продати рахунки та отримувати розрахунок з вирахуваним дисконтом. У такому випадку вони отримують доступ до дешевого фінансування за вартістю ризику для великого покупця.

Що потрібно знати перед тим, як взяти кредит в банку

Кредит завжди був одним із найефективніших інструментів для оперативного вирішення фінансових труднощів, особливо для бізнесу.

Чинне законодавство передбачає, що кредитором не може бути абихто, а виключно фінансова установа (банк або небанківська фінансова установа), яка отримала відповідне свідоцтво та внесена НБУ до відповідного реєстру.

Дізнавайтеся детальніше про нюанси кредитування та договори з банком у нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому багато банків відмовляється зараз надавати українцям кредити. Також ми розповідали, на що український бізнес може отримати пільгове кредитування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.