Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фінансова грамотність – як позбутися страху та наважитися на першу інвестицію

Експертка з фінансової грамотності допомогла розібратися, які міфі заважають українцям розпочати шлях інвестора

Фото: Pexels

Експертка розвіяла головні міфи про інвестиції

Фото: Pexels

Останнім часом тема інвестицій стала дуже популярною серед людей, які прагнуть розширити свої можливості заробітку та фінансової стабільності. Проте існують певні міфи, які заважають багатьом зробити перший крок у світ інвестування.

Для розкриття цих міфів та отримання корисних порад, журналісти сайту Pro Гроші звернулися до експертки з інвестицій та фінансової грамотності MoncheriGirl.

Які існують міфи про інвестиції

  • Усі брокери – шахраї.

Цей міф виникає через відсутність фінансової грамотності та недостатньої інформації. Важливо розуміти, що не всі брокери є шахраями.

У школі, на жаль, нас не навчали фінансової грамотності та інвестиціям. Через незнання люди знаходять сумнівні проєкти та брокерів, починають вкладати гроші через них, а потім їх обманюють і вони втрачають свої кошти.
MoncheriGirl

MoncheriGirl

Експертка з інвестицій та фінансової грамотності

Щоб уникнути проблем, експертка порадила обирати ліцензованих брокерів. Їх документи доступні на офіційних вебсайтах. Легітимні компанії пишаються своєю ліцензією і готові її продемонструвати.

  • Потрібно мати велику суму для початку інвестування.

Другий міф – щоб почати інвестувати треба мати 1 000 – 10 000 доларів. На щастя, це абсолютна неправда. Почати купувати акції великих компаній можна навіть з досить невеликими сумами

Інвестувати можна і від 20-30 доларів. Акції деяких компаній коштують навіть менше ніж 5 доларів, а у брокерів мінімальне поповнення рахунку 15-25 американських доларів, – зазначила MoncheriGirl.

  • Потрібно прочитати тисячі книг перед початком інвестування.

Деякі люди вважають, що потрібно спочатку прочитати багато літературу про інвестиції, і лише потім займатися цим. Однак це не так. За словами MoncheriGirl, можна читати та паралельно інвестувати на фондовому ринку.

Не буває того ідеального моменту в житті, щоб почати щось робити. Кожен момент – ідеальний. Плюс вам потрібна практика, якщо читати сотні книжок і при цьому навіть не бачити, який вигляд має брокерський рахунок та як купити акцію через додаток на телефоні – тоді ніколи та не почнеш інвестувати.
MoncheriGirl

MoncheriGirl

Експертка з інвестицій та фінансової грамотності

  • Вкладати усі гроші в акції однієї компанії, бо зараз про них усі говорять.

Для успішних інвестицій важлива диверсифікація. Вкладення всіх грошей в одну компанію може бути ризиковано. Ваш інвестиційний портфель повинен включати різні активи, такі як акції, облігації та інші фінансові інструменти. Це допомагає зменшити ризики та забезпечити стабільність вашого портфеля.

  • Одноразове вкладення та очікування прибутку.

Інвестиції вимагають регулярності. Не варто вкладати усі свої накопичення лише в одну компанію, і потім чекати, коли акції виростуть в ціні.

Інвестиції не працюють так, що ви один раз поповнили брокерський рахунок і все. Регулярність – друге найголовніше слово. Ви маєте поповнювати свій портфель кожного місяця, і тільки так на вас будуть працювати інвестиції. Виділяйте, наприклад, 50 доларів з вашої зарплати та докупляєте собі фінансові інструменти.
MoncheriGirl

MoncheriGirl

Експертка з інвестицій та фінансової грамотності

Усі ці міфи є обґрунтованими обставинами, які заважають багатьом почати інвестувати. Проте важливо розуміти, що інвестиції можуть бути доступними та вигідними для кожного. Експертка з інвестицій MoncheriGirl рекомендує створити чітку фінансову ціль, знайти надійного брокера, регулярно поповнювати свій портфель та диверсифікувати активи.

Раніше журналісти сайту Pro Гроші дізналися в експертки з інвестицій, чи варто українцям купувати акції компаній під час війни. Також нам вдалося з'ясувати, що потрібно знати про виведення коштів з брокерського рахунку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.