Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Сума вкладу – це не головне: що відіграє вирішальну роль в інвестуванні

Вкладення коштів для отримання прибутку в майбутньому не вимагає від учасників фінансового ринку великих сум

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Для інвесторів головне ефективно розміщений капітал, а не сума вкладу

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні існує поширений фейк щодо необхідності мати як мінімум 10 000 доларів, аби почати інвестувати, наприклад, купити акції відомої компанії. Насправді ж вагоме значення має розподіл коштів і внесення наявного капіталу в різні активи.

Про це журналістам Pro Гроші розповіла експертка з інвестицій та фінансової грамотності MoncheriGirl.

Вкладення завжди визнавали однією з найбільш ефективних стратегій для збільшення доходів. Не важко бути інвестором, якщо ретельно розібратися у правилах та умовах такої діяльності. На жаль, серед десятків мільйонів українців лише 5% не бояться ризикувати і вдаються до інвестування.

Проблема нашої держави – необізнаність та велика кількість дезінформації, засвоєної через Інтернет. Експертка зауважила, що більшість помилково думає, ніби для купівлі акцій чи інших інструментів фінансового ринку потрібні великі суми.

"Люди думають, що треба мати мінімум 10 000 доларів, аби лише відкрити брокерський рахунок. Через цю дезінформацію, яка зараз поширюється в Інтернеті, мало хто починає реально цим займатися", – констатувала MoncheriGirl

Тоді як ситуація повністю протилежна. У світі інвестицій важливу роль грає капітал, розподілений на кілька "кошиків" для отримання більшого заробітку в майбутньому. Звісно, існують інструменти, які обходяться у великі суми, але водночас фінансовий ринок пропонує гравцям чимало доступних варіантів, якщо бюджет обмежений.

Що стосується брокерського рахунку, то його відкриття абсолютно безплатне. А мінімальний розмір поповнення зазвичай становить всього 15-25 доларів. Цього вистачить на перший час для формування власного інвестиційного портфелю.

Акції яких компаній найбільше впали

Дохідність інвестицій багато в чому залежить від правильно обраного інструменту. Вкладаючи кошти в акції, слід заздалегідь дізнатися, у якому стані перебуває компанія. Інакше надії на швидкий прибуток розіб’ються об реальність. Навіть у гігантів бізнесу бувають проблеми, вартість їхніх активів може різко впасти, призводячи до фінансових втрат.

Серед лідерів антирейтингу в жовтні 2023 року такі світові компанії:

  • Endo International PLC (-65,6%);
  • Novavax share (-58,6%);
  • Meta Platforms, Inc. (-51,5%);
  • Baidu.com, Inc. (-45,7%);
  • NORWEGIAN CRUISE LINE HOLDIN (-41,6%);
  • Tesla Motors Inc. (-37,5%);
  • Lyft Inc. (-37,2%);
  • Zoom Video Inc. (-36,6%);
  • FedEx Corporation (-33,7%);
  • TWITTER INC. (-32,7%).

Річне падіння акцій досить відчутне і відбилося на доходах інвесторів. Подібне трапляється навіть зі світовими конгломератами, які на ринку десятки років. Причини бувають різні – від неефективних рішень керівництва до неспроможності відповісти на глобальні виклики.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки потрібно заробляти, щоб увійти до 1% найбагатших в США. Також ми повідомляли, чи потрібно займатися інвестиціями під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.