Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Допомога для ВПО: хто з українців має право на виплати у 2023 році

Українці, яким довелося покинути свої домівки через російську агресію, отримують різні види допомог, зокрема грошову

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Хто з українців може отримати допомогу для ВПО у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни українці, які виїхали з більш небезпечних регіонів та отримали статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), отримують щомісячну грошову допомогу від держави.

Про це нагадує пресслужба Мінреінтеграції.

Хто може отримувати допомогу у 2023 році

У 2023 році держава продовжує автоматично виплачувати грошову допомогу ВПО у розмірі 3 000 гривень для дітей та осіб з інвалідністю й 2 000 гривень для всіх інших осіб. Зараз на обліку перебуває близько 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб.

Право на отримання щомісячної грошової допомоги у 2023 році мають такі категорії громадян:

  • особи, які виїхали з населених пунктів, що включені до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих;
  • особи, які мають непридатне для проживання або зруйноване житло і подали до 20 травня 2022 року заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через портал "Дія";
  • особи, які мають документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження або знищення нерухомого майна через бойові дії, терористичні акти, диверсії, спричинені російською агресією;
  • особи, які отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання станом на 24 лютого 2022 року;
  • особи, які повторно перемістились із тимчасово окупованих територій або територій, на яких ведуться бойові дії після 24 лютого 2022 року.

У Мінреінтеграції нагадали, що подати заяву на виплату грошової допомоги можна за допомогою застосунку "Дія". Також внутрішньо переміщені особи можуть звертатися до органів соцзахисту населення, в ЦНАП або до уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради.

Компенсація за працевлаштування ВПО

Компенсація витрат роботодавця на оплату праці виплачується в розмірі фактичних витрат на оплату праці переселенців, прийнятих за направленням центрів зайнятості. Водночас розмір компенсації не може бути вищим 2 розмірів мінімальної заробітної плати (13 400 гривень) або обчисленої з неї відповідної суми в разі, коли особа працювала неповний місяць.

Якщо компенсація надається за неповний місяць, і фактичні витрати на оплату праці перевищують 2 розміри мінімальної заробітної плати, тоді розмір компенсації за цей період обчислюється так:

  • два розміри мінімальної зарплати ділять на кількість робочих днів місяця (або кількість годин у разі погодинного обліку робочого часу) та множать на кількість робочих днів (або кількість годин), за які надається компенсація.

Раніше ми розповідали, чому виплати ВПО можуть затримувати. Також ми писали, чи можуть ВПО отримати декретні або лікарняні, якщо роботодавець знаходиться в окупації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.