Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чому призовникам вручають повістки на вулиці та блокпостах

Під час воєнного стану в Україні повістки можуть вручати в будь-яких громадських місцях

Фото: УНІАН, Суспільне, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чому українцям вручають повістки на вулиці та блокпостах

Фото: УНІАН, Суспільне, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану в Україні співробітники військкоматів мають знати реальну кількість громадян, які придатні до військової служби. Тому для оновлення даних повістки призовникам можуть вручати навіть на вулиці.

Про це розповів головний військовий комісар Львівської області Олександр Тіщенко.

Вручення повісток

Головною метою вручення повісток є оновлення даних про призовників в територіальних центрах комплектування, щоб було розуміння, чи придатна людина до військової служби. Вручення повістки не означає, що призовника одразу відправлять на фронт.

За словами військового комісара, зараз дуже часто виникають наративи про незаконність вручення повісток у громадських місцях та на блокпостах. Однак вручення повісток навіть на вулиці жодним чином не суперечить законодавству України.

"Громадяни забувають, що, окрім прав, у них також є й обов’язки, серед яких є захист вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України", – наголосив Тіщенко.

Українці були зобов’язані добровільно з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соцпідтримки для з’ясування усіх відомостей після оголошення воєнного стану в країні.

Військовозобов'язані мають повідомляти орган, де вони перебувають на військовому обліку, про будь-які зміни сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання, освіти чи місця роботи. Військкомати повинні знати актуальну картину щодо мобілізаційного ресурсу.

"Ми не повинні бігати за кимось, щоб з’ясовувати, які зміни у житті відбулись у кожного військовозобов’язаного. Але ігнорування ними своїх обов’язків, закріплених законодавством, вимушує до проведення заходів з вручення повісток не лише за місцем проживання та роботи громадян, а й у громадських місцях", – каже військовий комісар.

За словами Тіщенка, вручення повісток на вулиці або блокпостах можна було б уникнути, якби громадяни неухильно дотримувались законодавства України.

Чи можуть затримати призовника за відмову від повістки

У більшості випадків затримувати людину в громадському місці через відмову від повістки не можуть. Такі дії повинні застосовуватися лише співробітниками правоохоронних органів у разі, якщо особа вчиняє правопорушення. Але небажання отримувати документ у представників військкомату не є законодавчо визнаним правопорушенням.

Якщо раніше ви отримували повістку, але не виконали наказ про прибуття до військкомату, то такі вимоги дійсно можуть надійти від працівників територіального центру комплектування. Це порушення законодавства про військовий облік чи мобілізацію, на основі чого формуються вимоги до затримання.

Раніше ми розповідали, кого набирають до піхоти під час мобілізації. Також ми писали, кого можуть відправити на фронт без навчання. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.