Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Загальна мобілізація: чи можна отримати повістку за кордоном

Під час дії воєнного стану не всі чоловіки можуть покинути країну

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває мобілізація

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Верховна Рада України проголосувала за подовження дії воєнного стану та загальної мобілізації до 19 лютого 2023 року. Мобілізації підлягають як ті хто знаходиться в країні та і ті чоловіки, які знаходяться за кордоном.

Про це повідомив юрист-волонтер Гарячої лінії Асоціації правників України з питань, пов'язаних з військовою агресією, її наслідками та воєнним станом, помічник адвоката АО "ЮК "АРЕС" Євгеній Промський, пише ZN.UA

Дійсно, навіть в іншій країні громадяни України можуть отримати повістку. Такі органи визначені положенням про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, що закріплене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 р. № 352 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 2021 р. № 100).

Повістки можуть вручати:

  • відповідні органи місцевого самоврядування;
  • керівників підприємств, установ, організацій;
  • керівники закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності;
  • посадові особи районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Важливо, що серед цього переліку відсутні закордонні дипломатичні установи України.

Тому зверніть увагу, що лише пункт 52 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 №1487, містить застереження про те, що закордонні дипломатичні установи України сприяють поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну без деталізації стосовно повноважень на вручення повісток.

"Таким чином, станом на зараз українцю, що перебуває за кордоном, правомірно повістку вручити не можуть", – резюмував експерт.

Чому вручають повістки на вулиці

Раніше ми вже розповідали, що таким чином в Міністерстві оборони збирають інформацію про військовозобов'язаних та оновлюють її. Все через те, що наразі чоловіки досить рідко надають у територіальні центри комплектування важливі дані про себе, а саме:

  • яку освіту отримали;
  • куди переїхали;
  • коли одружились, розлучились чи у них з'явились діти.

"Якби військовозобов'язані самі подавали оновлені дані в територіальні центри, ніхто не ловив би їх на вулицях", – розповів начальник управління персоналом штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

Раніше ми писали про те, як у 2023 році українцям видаватимуть повістки. Також ми пояснювали, чи законно вручати повістки на вулиці з січня 2023 року. Більше новин на цю тему ви можете знайти у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.