Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чехія підготувала серйозні зміни для українців: чого чекати з 1 липня

Розповідаємо, до яких змін потрібно готуватися українцям, які після повномасштабного вторгнення РФ переїхали жити до Чехії

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Чехії змінюються правила щодо фінансової підтримки українців

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У перший день липня у Чехії запрацюють нові правила оплати житла для біженців з України. Зміняться, зокрема, умови фінансової підтримки та правила проживання українців на території країни.

Про це пише місцеве видання Seznamzpravy.cz.

Що змінюється

Отже, частина змін стосується власників житла, яким держава виплачувала гроші за розміщення біженців з України та проживання з ними в одному житлі. Якщо до 1 липня вони отримували за це 3 000 крон, то надалі їм виплачуватимуть 2 400 крон.

Натомість громадяни, які прихистили українців, але живуть окремо від них, залишаться без фінансової підтримки. А українці повинні укласти договір про оренду і сплачувати за житло з грошей комплексної допомоги.

Що буде з виплатами для українців

З 1 липня біженці залишаться без окремих виплат, діятиме лише комплексна фінансова допомога, яка включатиме витрати на житло та інші потреби українців. Податися на таку соцдопомогу з 1 числа зможе уся сім'я українців, яка проживає в Чехії.

Водночас влада вивчить доходи родини: будуть враховані прибутки з України, також будуть перевірені банківські рахунки українців в Чехії. Будь-які заощадження будуть порівнювати із фінансовою допомогою, на яку претендує біженець.

Перші виплати у Чехії після 1 липня будуть такими:

  • для дорослих – 4 860 крон (8 080 гривень);
  • дітей від 6 до 10 років – 4 188 крон (6 950 гривень);
  • дітей до 18 років – 3 490 крон (5 800 гривень).

Люди з інвалідністю отримуватимуть:

  • дорослі – 7 290 крон (12 100 гривень);
  • діти до 18 років – 5 235 крон (8 700 гривень).

Скільки часу можна жити безплатно

Соціальне житло надається на 150 днів з моменту надання тимчасового захисту. Якщо термін безплатного проживання станом на 1 липня закінчиться, українці отримають ще 90 додаткових безплатних днів, щоби знайти житло.

Коли сплине і цей термін, всі біженці, які не входять до категорії вразливих осіб, повинні або домовитися з власником про оплату житла або знайти собі нове. До вразливих категорій належать такі громадяни:

  • діти до 18 років;
  • студенти до 26 років;
  • особи, що доглядають за дитиною до 6 років;
  • вагітні жінки;
  • особи, старші 65 років;
  • особи з інвалідністю та ті, хто доглядають за ними.

У них є право на безплатне медичне страхування, соціальне житло та фінансову допомогу навіть після того, як спливе 150 днів з моменту, коли вони отримають тимчасовий захист.

Раніше ми розповідали про зміни умов для легального перебування українців у Польщі. Ще ми пояснювали, хто з українців у Німеччині може отримати до 9 тисяч гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.