Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фіксований курс долара залишився позаду: як реагує валютний ринок України

Розповідаємо, як валютний ринок та українці відреагували на скасування фіксованого курсоутворення

Фото: molbuk.ua, УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Валютний ринок майже не зазнав змін через нове курсоутворення

Фото: molbuk.ua, УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

На початку жовтня Національний банк скасував фіксований курс долара і запровадив режим гнучкого обмінного курсу. Це мало значний вплив на валютний ринок і настрої українців. Але не сталося найгіршого – долар не "полетів у космос" і не пробив психологічну позначку в 40 грн.

Якою була реакція на гнучкий курс і що може далі статися з доларом, ми дізналися у доктора економічних наук, професора, заслуженого економіста України Олексія Плотнікова.

Як відреагували українці та що робить НБУ з курсом долара

Національний банк одразу після запровадження нововведень почав брати активну участь у торгах на міжбанківському ринку, щоб регулювати курсоутворення і не дозволяти долару сильно дорожчати. Це ознака вибору правильної позиції, яка дозволила не залишити валютний ринок без контролю та регулювання.

З іншого боку, НБУ дав зрозуміти, що має ефективні важелі впливу і буде ними користуватися за необхідності. Тобто у разі потреби поставити такий курс, як прогнозували на 1 січня 2024 року, Нацбанк плавно виведе його на цей рівень.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Що стосується громадян, то ніхто не помітив паніки, масового скуповування долара. Люди не піддалися на маніпуляції, що гуляли інтернетом, стосовно різкого злету курсу до 50 грн і вище. Українці спокійно відреагували на зміни та розуміли: нічого катастрофічного не станеться, ажіотажу робити не варто, а треба лише почекати і поспостерігати за ситуацією.

В принципі, для населення цей період, коли могли бути якісь "гойдалки", вже пройшов. Для юридичних осіб, учасників ринку це також зрозуміло, тому що таке регулювання з боку НБУ було і до війни, отже немає нічого надзвичайного, – констатував Плотніков.

Чи може долар піти на спад найближчим часом

Станом на 17 жовтня американська валюта в Україні стабільно коливається в межах 38-38,50 грн/дол. Кожного дня відбуваються зміни в різні сторони, але вони незначні та сягають максимум 10-15 копійок. Але, враховуючи скасування фіксованого режиму, чи існують варіанти відновлення колишніх показників? Коли українці купували долари менш ніж за 38 грн?

На думку експерта, навряд чи регулятор дозволить настільки впасти курсу, адже він самостійно контролює всі рухи на валютному ринку.

Щодо готівкового курсу, ми пам'ятаємо, як він сягав 40 грн/долар, тому зараз можна сказати, що у нас зміцнений курс. А зростання, яке спостерігається, відбувається в межах того, що було колись, – уточнив економіст.

Що стосується зростання показників надалі, то якщо НБУ буде послаблювати безготівковий курс, це вплине на готівку. Варто слідкувати на становищем на міжбанку: у разі торгів за долар в межах 38 або 39 грн, вірогідно, готівка також коштуватиме 40 грн і більше. Питання лише в тому, коли це може статися.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара набрав обертів і розповідав, скільки коштує валюта в обмінниках і на чорному ринку. Також ми повідомляли, що відбувалися з валютою на цьому тижні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.