Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ексголову НБУ Шевченка оголосили в розшук: що відомо

Розшукують також ще двох посадовців, які причетні до справи

Колаж: Pro Гроші

Шевченко зловживав службовим становищем

Колаж: Pro Гроші

НАБУ оголосило в розшук ексголову Нацбанку Кирила Шевченка, а також ще двох посадовців. Вони причетні до розкрадання понад 200 млн гривень.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

Він та ще двоє посадовців АБ "Укргазбанк" причетні до розкрадання грошей цього банку.

"Національне антикорупційне бюро України розшукує підозрюваних у кримінальному провадженні № 52019000000000143 від 20.02.2019 за фактами вчинення службовими особами АБ "Укргазбанк", у складі організованої групи, розтрати коштів цього банку, шляхом зловживання службовим становищем, та службового підроблення", – йдеться у повідомленні.

Що відомо

4 жовтня голова Національного банку України Кирило Шевченко звернувся до президента з проханням прийняти його відставку. Причиною тоді він назвав проблеми зі здоров'ям.

Шевченко додав, що з перших днів в НБУ він був передусім антикризовим менеджером і виконав свою місію: забезпечив безперебійну роботу фінансової системи в надскладний час повномасштабної війни.

Пізніше посадовця звільнили із займаної посади, а потім стало відомо, що йому повідомили про підозру. Встановлено, що керівництво банку, володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори банківського обслуговування, використали її для розкрадання грошових коштів.

Слідством встановлено, що впродовж 2014-2019 років за цією схемою грошові кошти державного банку перерахували 52 фіктивним агентам. Загальна сума – понад 206 млн гривень.

У кримінальному провадженні про підозру повідомлено 5 основним фігурантам, серед яких чинний голова Національного банку України, колишні та чинні високопосадовці банківських установ.

У САП наголосили, що факти, викладені в повідомленні про підозру, не стосуються періоду перебування чинного голови Нацбанку на посаді та виконання ним повноважень керівника центрального банку України.

Нагадаємо, після того як глава НБУ Кирило Шевченко подав заяву на звільнення 4 жовтня, стало відомо, що Нацбанк може очолити керівник Ощадбанку Андрій Пишний. Свій голос за його призначення віддали 290 нардепів. Тож з 7 жовтня він офіційно став новим керівником Національного банку України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.