Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Голові НБУ Кирилу Шевченку повідомили про підозру

Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про підозру главі НБУ

Фото: Кирило Шевченко. Колаж: Pro Гроші

Фото: Кирило Шевченко. Колаж: Pro Гроші

Голові Нацбанку України Кирилові Шевченку, який цього тижня подав у відставку, повідомили про підозру.

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

"Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою та Національним антикорупційним бюро України викрито протиправну діяльність службових осіб державного АБ "Укргазбанк", яка призвела до збитків в сумі понад 206 млн гривень", – йдеться у дописі.

Встановлено, що керівництво банку, володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори банківського обслуговування, використали її для розкрадання грошових коштів.

"З цією метою службові особи банку забезпечили укладення фіктивних договорів із фізичними та юридичними особами, які нібито будучи "агентами" банку залучили до нього великих клієнтів. За такі "агентські послуги" банк щомісячно незаконно виплачував "винагороду" цим особам", – пише САП.

Слідством встановлено, що впродовж 2014-2019 років за цією схемою грошові кошти державного банку перерахували 52 фіктивним агентам. Загальна сума – понад 206 млн гривень.

У кримінальному провадженні про підозру повідомлено 5 основним фігурантам, серед яких чинний голова Національного банку України, колишні та чинні високопосадовці банківських установ.

У САП наголосили, що факти, викладені в повідомленні про підозру, не стосуються періоду перебування чинного голови Нацбанку на посаді та виконання ним повноважень керівника центрального банку України.

Нагадаємо, 4 жовтня голова Національного банку України Кирило Шевченко звернувся до президента з проханням прийняти його відставку. Причиною тоді він назвав проблеми зі здоров'ям.

За словами народного депутата Ярослава Железняка, найбільш імовірним кандидатом на посаду нового голови Нацбанку є Андрій Пишний (ексголова Ощадбанку).

Розповідаємо, що відомо про Андрія Пишного та яка репутація у кандидата на посаду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.